22.10.2020. 11:09
1
Skijanje na Bjelašnici i Igmanu samo za bogate?!
Na redakcijsku e-mail adresu našeg portala stiglo je otvoreno pismo od grupe ljubitelja skijanja i planine „Inicijativa za Bjelašnicu“, a povod je novi cjenovnik sezonskih ski-karata koji je donio ZOI-84. Pismo koje je otišlo na adresu Skupštine Kantona Sarajevo, premijeru Vlade KS, te KJP ZOI-84, prenosimo u cjelosti:
„Poštovani, 
duboko uvjereni da nam je svima zajednički interes što sigurniji i bezbolniji prolazak kroz razdoblje pandemije, vjerovali smo da će olimpijske planine Bjelašnica i Igman biti u središtu zimskih aktivnosti koje mogu dati izuzetan doprinos jačanja fizičkog i mentalnog zdravlja građana Kantona Sarajevo, te cijele Bosne i Hercegovine.

Umjesto društvene odgovornosti, dočekao nas je novi cjenovnik ski-karata, sa značajnim poskupljenjem i izazvao revolt vjernih ljubitelja Bjelašnice i Igmana.
Što ne najgore, prvenstveno su kažnjena djeca.

Evo samo nekoliko primjera:
- Cijena sezonske karte za djecu je u pretprodaji lani bila 250 KM, a ove godine je 400 KM (poskupljenje 60%)
- Cijena sezonske karte sa noćnim skijanjem za odrasle je lani u pretprodaji bila 500 KM, a ove godine 700 KM (poskupljenje 40%)
- Noćno skijanje je bilo skuplje za 50 KM na sezonsku kartu lani, ove godine za 150 KM (poskupljenje 300%). 

Pri tome ponuda je ista, tj. ništa se nije novo uradilo na noćnom skijanju.

Istovremeno, dobna granica je za djecu spuštena sa dosadašnjih 15 godina, na nepunih 12 godina. Dakle, dupla kazna. Ko god misli da je neko sa 13 ili 14 godina odrasla osoba, neka pogleda svoju djecu jesu li odrasli. Ko god kaže da tako rade ostali ski-centri, neka vide šta ti centri nude, a šta imaju ponuditi Bjelašnica i Igman, a mi smo i na to pristali jer volimo te planine.

Umjesto da javno preduzeće podstiče djecu da skijaju na ljepoticama oko Sarajeva, sada im se pravi novčana barijera, što je najblaže rečeno nekorektno u vrijeme neizvjesnosti koju sa sobom nosi pandemija.

Umjesto da se roditeljima pomogne, da se odvaže djeci kupiti kartu, njima se to otežava ili potpuno onemogućava.

Umjesto da se djeci, njihovim roditeljima i svim građanima BiH pomogne sticanje imuniteta, poskupljenjima se čini suprotno.

Da, ima i drugih aktivnosti na planini: sankanje, šetnja…ali budite sigurni da na planinu najčešće idu skijaši i da je zato potrebno učiniti sve da ih bude što više.

Šta je naša želja?

Umjesto zatvorenih i zadimljenih prostora u gradu koji se redovno guši u smogu, umjesto ulazaka u potencijalno opasne tržne centre, redovno i bez prestanka predlažemo promociju turizma na planinama, tu na svega 20-ak kilometara od grada.

Stoga tražimo hitnu korekciju cjenovnika, kako bi pokazali odgovornost i omogućili izlazak na skijanje što većem broju djece i odraslih, a posljednja istraživanja medicinskih stručnjaka, posebno epidemiologa, pokazuju da je mogućnost zaraze na otvorenom minimalna, a da planinski zrak i sunce značajno jačaju imunitet. Svi svjetski skijaški centri upravo tako stimulišu izlazak na planinu. Sav vertikalni transport na Bjelašnici i Igmanu je otvoren i nema gondola potencijalno opasnih tokom pandemije, a čekanje u redu za lift je lako regulisati razmakom i privremenim montažnim ogradama kako skijaši ne bi imali bliski kontakt.

S velikom nadom smo očekivali vidjeti set stimulativnih mjera kojima će se građanima, pogotovo djeci, omogućiti jeftin boravak na planini, u sigurnom okruženju.
Urađeno je upravo suprotno.

Također tražimo da, koliko sutra ZOI 84, utvrdi procedure boravka na skijalištu: dezinfekcije liftova i svih prostorija koje koriste skijaši i gosti na planini, razmak u redu za lift, leci sa obavještenjima tokom kupovine karata, obavještenja na led displejima, pozivi na odgovorno ponašanje, ali je očito u prvom planu bilo poskupljenje.

Što je najgore, ubijeđeni smo da bi pametnom cjenovnom politikom, pogotovo u vrijeme, pandemije, uz društvenu odgovornost mogli dobiti finansijsku injekciju ne samo za ZOI 84 već grad i kanton. Ovako, uz poskupljenje, bez ikakvih saopštenja o protokolima u vrijeme COVID-a19, bojimo se da će biti upravo suprotno.

Inicijativa za Bjelašnicu je dobrovoljna grupa ljubitelja skijanja i planine čiji je isključivi interes razvoj planina i razvijanje ljubavi prema prirodi.“
 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.