29.10.2020. 8:35
0
U Covid odjeljenju Opće bolnice 25 pacijenata, šta je sa Infektivnom klinikom KCUS-a
U Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” sutra će biti održana press konferencija na kojoj će infektolog Ednan Drljević predstaviti Covid tim ove bolnice, ali govoriti i o kapacitetima za liječenje pacijenata.

Od ponedjeljka Opća bolnica je uspostavila Infektivno odjeljenje sa 30 kreveta gdje je već smješteno 25 pacijenata lakših i srednje teških koji su prebačeni iz izolatorija Podhrastovi gdje je skoro do kraja popunjen kapacitet. 

Sutra će doktor Drljević iznijeti svoja iskustva u liječenju Covid pacijenata, a ranije je radio kao infektolog u Kantonalnoj bolnici Zenica i gdje vidi moguće rješenje u ovoj krizi.

Doktor Drljević u više svojih istupa je isticao važnost Infektivne klinike u liječenju Covid pacijenata.

Infektivna klinika KCUS-a dosad nije liječila pacijente zaražene koronavirusom već u posebnom izolatoriju gdje su među medicinskim osobljem različiti profili ljekara, a ne samo infektolozi, pulmolozi, anesteziolozi. 

Nakon što je Federalni krizni štab donio naredbu da sve bolnice i klinički centri oslobode 30 posto svojih kapaciteta za smještaj Covid pacijenata u roku od 72 sata tako je i KCUS povećao kapacitet izolatorija i navodno se radi na osiguranju dodatnih kapaciteta i u dijelu Infektivne klinike.

Iz kabineta direktore bolnice Ismeta Gavrankapetanovića su kazali da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ne poštuje raniji dogovor u vezi sa zbrinjavanjem zaraženih koronavirusom.

"Klinički centar Sarajevo nije otvorio Infektivnu kliniku za Covid pacijente niti je ispoštovao Naredbu o izdvajanju 30 posto bolničkih kapaciteta za lakše i srednje teške pacijente. Ne poštuje se ni dogovor da Infektivna klinika Kliničkog centra Sarajevo preuzima dio srednje teških i lakših Covid pacijenata, što dovodi do prebukiranosti u Općoj bolnici", saopćeno je. 

Ideja koja se mogla čuti proteklih dana je da se Infektivna klinika da na upravljanje Općoj bolnici iako je to skoro nemoguće zbog nivoa zdravstvene zaštite, statuta, zakonskih odredbi. Ali isto tako Opća bolnica još nikada nije dobila rješenje o otvaranju Infektivnog odjeljenja. Vrijeme je najveće zdravstvene krize i nema mjesta tvrdoglavnosti bilo koga i bilo kojeg nivoa vlasti. Sada je najvažnije da se spase ljudski životi, a ako ove dvije bolnice ne mogu uspostaviti normalan odnos i pomagati jedni drugima onda je pitanje šta je stvarni cilj onih kojih ih vode. 

Stalne optužbe da jedni rade, drugi ne, i obratno ne mogu pomoći građanima čiji životi ovise o ljekarima ove dvije bolnice.

Krajnje je vrijeme da novac Kantona Sarajevo koji se godišnje sliva u KCUS bude i opravdano utrošen na pacijente, a ne na vraćanje dugova, menadžerisanje, ili najgore od svega da cilj bude ušteda kao što smo imali priliku čuti.

Sindikat KCUS-a danas se oglasio opširnim pismom kojim se obratio javnosti. Pa tako između ostalog kažu:

"Ljekari i medicinske sestre i oprema sa Klinike za infektivne bolesti, Klinike za anesteziju i reanimaciju, svih internističkih i hirurških klinika, zajedno sa Dijagnostičkim disciplinama i Nemedicinskim sektorom su angažovani na zbrinjavanju pacijenata u Izolatoriju na Podhrastovima. Izolatorij na Podhrastovima je dio KCUS-a i Klinike za infektivne bolesti, a ne neko strano tijelo kako se uporno predstavlja javnosti.

Različite klinike KCUS-a, sa svim raspoloživim kadrom i opremom su angažovane u Izolatoriju jer zbrinjavanje pacijenata zahtijeva multidisciplinarni pristup – što znači angažman različitih specijalista i stručnjaka bez kojih nije moguće zbrinuti pacijenta. Upravo radi toga, kao i radi prostornih ograničenja nije moguće zbrinuti ovaj veliki broj pacijenata isključivo u zgradi Klinike za infektivne bolesti", navodi se u pismu. 

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.