30.10.2020. 13:35
1
Inzko odgovorio CIK-u: I nakon isteka mandata načelnici nastavljaju sa obnašanjem dužnosti
Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine je na znanje dostavljen pisani odgovor visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Valentina Inzka upućen na dopis Saveza općina i gradova Federacije BiH a koji se odnosi na istek četverogodišnjeg mandata općinskih i gradskih vijećnika u Federaciji BiH, kao i načelnika i gradonačelnika u Federaciji BiH, izabranih na Lokalnim izborima 2016. godine.

Pored ostalog u pismu se navodi da „OHR već dugo zastupa stav da bi u situacijama poput ove, a u nedostatku izričitih odredbi kojima se drugačije navodi, princip trebao biti da vlasti, i to barem one koje obnašaju izvršne funkcije, nastavljaju sa obnašanjem dužnosti i nakon isteka svog mandata sve do trenutka njihove zamjene na položajima.

"To je posebno važno u svjetlu važnih ustavnih i zakonskih nadležnosti koje su povjerene načelnicima i gradonačelnicima u Federaciji BiH, a koje se moraju izvršavati u interesu jedinica lokalne samouprave i njihovih građana. Ni Ustav
Federacije BiH, niti sami zakoni u Federaciji BiH ne reguliraju izričito prava i dužnosti neposredno izabranih načelnika i gradonačelnika u Federaciji BiH u periodu od dana isteka njihovog četverogodišnjeg mandata do dana kada novoizabrani zvaničnici preuzimaju svoje dužnosti. Načelo kontinuiteta obnašanja javne funkcije koje se primjenjuje u ovom slučaju proizlazi iz činjenice da funkcioniranje izvršne vlasti i vršenje njenih funkcija u jedinicama lokalne samouprave moraju biti neprestano osigurani. Podrazumijeva se da bi se takva vlast trebala koristiti odmjereno i obuhvatati samo ona pitanja koja su nužna za svakodnevno funkcioniranje općinske/gradske uprave ili za akta bez kojih bi općina/grad bila suočena sa štetnim posljedicama.“


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.