5.11.2020. 17:15
2
Inzko predlaže da se Dodiku zabrani ulazak u sve zemlje EU i UN-a, ako ne skine tablu s imenom Radovana Karadžića
Visoki predstavnik Valentin Inzko predstavio je danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) 58. Izvještaj o Bosni i Hercegovini.

On je u toku svog obraćanja rezimirao svoj zadnji izvještaj, te je naglasio da se ove godine navršava 25. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je ovaj sporazum donio "nesavršeni mir", ali je značajan jer je zaustavio krvoproliće u BiH.

- Neupitna je činjenica da je napravljen značajan pomak u BiH, zahvaljujući i pojedinim poltiičarima, poput Milorada Dodika u prvim godinama njegovog mandata, izjavio je Inzko.

Također, Inzko je ukazao na brojne urađene reforme, ali i na sveprisutnu nacionalističku retoriku koja je naročito prisutna nakon 2006. godine.

Dodao je da 25 godina nakon potisivanja Dejtona, neki političari još uvijek negiraju ratne zločine, pa čak i vrše glorifikaciju tih ljudi. Kazao je da još uvijek nisu omugućena sva prava predstavnicima Ostalih.

- Nema kolektivne krivice za ratne zločine. Postoji individualna odgovornost, rekao je Inzko.

Spominjajući tu stvar, napomenuo je da je Milorad Dodik tražio da Predsjedništvo BiH oda počast ratnom zločincu Momčilu Krajišniku.

- Dodik je otvorio studentski dom na Palama, u blizini Sarajeva, u čast osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, kojeg je MKSJ osudio na doživotnu kaznu. Dario Kordić je dobio toplu dobrodošlicu nakon puštanja na slobodu koju je organizirala politička stranka. To je neprihvatljivo, kazao je Inzko.

Još jednom je apelovao na Dodika da promijeni ime studentskog doma na Palama, te mu poslao prijeteću poruku.

- Ako to ne uradi do narednog sastanka Vijeća sigurnosti u maju, trebao bi se suočiti sa zabranom putovanja u sve zemlje Evropske unije, a zatim i u sve države članice Ujedinjenih nacija, poručio je visoki predstavnik.

Govorio je i o Dodikovim prijetnjama secesijom RS-a, te je još jednom snažno zaključio da od toga nema ništa. Dodatno se zahvalio CIK-u BiH na provođenju Lokalnih izbora uprkos pritiscima SNSD-a i HDZ-a BiH.

Kao pozitivne iskorake u političkom dijalogu, Inzko je naveo potpisani sporazum o održavanju Lokalnih izbora u Mostaru, koji su potpisali Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Također, ukazao je i na ucjene HDZ-a BiH, naveo da još uvijek nije formirana Vlada FBiH, kao i neke druge kantonalne vlade. Dodao je da, zbog opstrukcije Marinka Čavare, još uvijek nije popunjen Ustavni sud FBiH.

- Ljudi ne odlaze samo zbog ekonomske situacije već i zbog izostanka vladavine prava, upozorio je Inzko.

Izrazio je nezadovoljstvo građana pravosuđemu državi, te još jednom podsjetio na neriješene slučajeve ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića, kao ubistvo sarajevskih policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

- Šta da građani misle kada se čak i ubistvo policajaca ne može riješiti, izjavio je Inzko.

Konstatovao je nedovoljan napredak u ispunjenju Agende 5 + 2.



(Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.