12.11.2020. 11:45
0
Ratni zločini: Optužnica protiv Petkovića
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Brane Petkovića, rođenog 1953. godine u Goraždu, državljanina Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, od početka mjeseca maja do kraja jula 1992. godine, u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (OpŠTO) Srpske opštine Goražde, kao nadređena osoba  komandiru RJŠTO Srpske opštine Goražde, kao i komandirima i pripadnicima četa OpŠTO Srpske opštine Goražde, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba i pripremajući se da izvrše krivična djela u okviru oružanog napada na civilno bošnjačko stanovništvo, propustio da preduzme nužne i razumne
mjere da spriječi učinjenje krivičnog djela i kazni počinioce.
 
Prema navodima optužnice, u okviru oružanog pješadijskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo naselja Lozje-Kokino selo, opština Goražde 22.05.1992. godine, među kojim je bio veći broj žena i djece, ubijeno je najmanje 16 lica bošnjačke nacionalnosti, i u toku istog napada zarobljeno 7 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni, a njihovi posmrtni  ostaci su pronađeni dana 17.3.1993. godine u masovnoj grobnici u mjestu Šišeta, opština Goražde.
 
Optuženi  Brane Petković se tereti da je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje krivičnih djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka a), b) i c) KZ-a BiH i to: napadom na civilno stanovništvo i naselja, a ti napadi su posljedovali smrću, teškom fizičkom povredom ili teškim narušenjem zdravlja, napad bez izbora cilja kojim se ozljeđuje civilno stanovništvo, ubijanja, namjerno nanošenje žrtvama snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje (mučenje) i nečovječno postupanje.
 
Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 146 svjedoka i dva stručna vještaka, te prilaganjem 275 materijalnih dokaza.  Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.