23.11.2020. 9:22
0
Zašto uvijek kasnimo: Hrvatski političari poslali telegrame zbog smrti Nadarevića, u BiH šute!
“S velikom žalošću primio sam vijest o smrti velikana hrvatskog glumišta, Mustafe Nadarevića”, napisao je Andrej Plenković premijer Hrvatske u sućuti obitelji, podsjećajući da je Nadarević tokom bogate, više od pola stoljeća duge, karijere odigrao niz zapaženih domaćih i svjetskih uloga.

Reagirao je i predsjednik Hrvatskog sabora. U BiH izuzev Vojina Mijatovića, potpredsjednika SDP-a nije bilo zvaničnih reakcija od strane bh. političara. Znamo da je bio vikend, ali nedjelja je i u Hrvatskoj. Sramotno je da još nema zvaničnih telegrama.

Zašto uvijek kasnimo i dovodimo se u situaciju da nam komšije prisvajaju najveće velikane. 

Do nas je definitivno.

Da ga Hrvati Nadarevića smatraju svojim vidljivo je iz Plenkovićevog obraćanja.

“Odlazak Mustafe Nadarevića velik je gubitak za kulturnu scenu koju je obilježio na sebi svojstven i prepoznatljiv način, poručio je premijer, podsjećajući da je rad Mustafe Nadarevića potvrđen brojnim nagradama i priznanjima, među njima i nagradom za životno djelo Vladimir Nazor. 
Nadarević je umro u nedjelju nakon duge i teške bolesti u 78. godini.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine za vrijeme NDH. Zbog bombardiranja grada, zajedno s obitelji, seli u Zagreb.  U Zagrebu je pohađao prvi razred osnovne škole, zatim seli u Bosanski Novi gdje ostaje sedam godina, a potom seli u Rijeku.Gimnaziju je završio u Rijeci.

Prve glumačke korake napravio je u kazališnoj grupi "Viktora Cara Emina". Na studij odlazi u Zagreb te je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kazališnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Od 1969. do 2018. godine, član je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Gostuje u HNK "Ivan pl. Zajc" u Rijeci, HNK u Splitu i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ostvaruje značajne uloge u domaćem (Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima i drugim) i stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda). Ostvario cijeli niz uloga u tv-filmovima i serijama, a na filmu se posebice proslavio ulogom ujaka u Ocu na službenom putu E. Kusturice, te ulogama u filmovima Miris dunja M. Idrizovića, Već viđeno G. Markovića, Glembajevi A. Vrdoljaka, Praznik u Sarajevu B. Filipovića, Gluvi barut B. Čengića, Savršenom krugu A. Kenovića i drugim.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, a na sarajevskoj jedan semestar.

Odlukom Ministarstva kulture RH 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.

Godine 2012. oženio se slovenskom dizajnericom Slavicom Radović, iste je godine preminula u 48. godini života. Iz prvog braka, Mustafa ima kćer Nađu, a iz drugog braka kćer Nanu i sina Ašu.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.