23.11.2020. 21:51
1
Tegeltija ponovo pojasnio svoje stavove na Twitteru
Nakon današnje prepiske sa Misijom OSCE-a u BiH, Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, ponovo se večeras oglasio na svom Twitter nalogu, kako bi dao dodatna pojašnjenja svojih prethodnih stavova.

- Svaka osoba ima pravo da o njegovom pravu i interesu odluči nadležni tribunal u postupku koji je predviđen zakonom. Svako interferiranje (prethodno ili naknadno) nenadležnih vanprocesnih subjekata, domaćih ili stranih, u odluke nadležnih organa u postupku u direktnoj je suprotnosti sa pravom na pravično suđenje i dovodi do narušavanja tog prava - kazao je Tegeltija.Prema njegovim riječima, odluke nadležnih, bilo da su procesne ili meritorne, ne mogu biti vanprocesno osporavane, negirane ili dovođene u pitanje, bilo da se radi o nenadležnim domaćim ili inostranim vanprocesnim faktorima jer to narušava prava građana na fer postupak i suđenje.

 






























- OSCE misija u Bosni i Hercegovini ima pravo da, između ostalog, monitoriše sve postupke pred sudovima, tužilaštva i disciplinskim komisijama u okviru praćenja rada pravosuđa u različitim oblastima u cilju davanja mišljenja i preporuka općeg karaktera, poštujući nezavisnost pravosuđa, suverenost Bosne i Hercegovine i njeni institucija te poštujući odluke nadležnih organa u BiH. Svaki građanin ima pravo da se pouzda da će odluke nadležnih organa u postupcima biti poštovane te da neće biti dovođene u pitanje mimo procesnih uslova predviđenih zakonom - naglasio je Tegeltija.
 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.