2.12.2020. 9:16
0
Turković na TRT World Forumu: Usporena saradnja zbog pandemije
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković jučer je učestvovala na TRT World Forumu, na kojem je razgovarano o brojnim važnim temama u svijetu.

Ministrica Turković je, zajedno sa potpredsjednikom Evropske komisije Margaritisom Schinasom, profesorom Harvard Univerziteta Josephom S. Nyeom, glasnogovornikom predsjednika Republike Turske İbrahimom Kalınom i osnivačem "FutureMap" Paragom Khannaom bila panelista sesije "Multipolarnost u doba COVID-19: Budućnost globalne solidarnosti".

Govorila je o tome kako je međudržavna suradnja između balkanskih država i između Balkana i ostatka Evrope bila pogođena pandemijom COVID-19.

- Čvrsto vjerujem da su odnosi između zemalja zapadnog Balkana, među kojima je i Bosna i Hercegovina, još uvijek relevantna tema, a u okviru koje je važna regionalna saradnja, kulturna saradnja i razvoj odnosa među mladima i njihovo povezivanje - kazala je Turković.

Istakla je da je saradnja u oblasti ekonomije, modernizacije i ostvarenja ciljeva održivog razvoja i prosperiteta građana jugoistočne Evrope, ali i saradnja Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana usporena zbog pandemije COVID-19.

Uprkos tome, vlade država zapadnog Balkana svojom saradnjom nastoje da privuku strane investicije u cilju ekonomskog razvoja ovog područja, naglasila je.  

Na panelu je razgovarano i o mogućnostima povećanja saradnje između zemalja na pronalaženju održivih rješenja za velika globalna pitanja kao što su klimatske promjene, ali i globalne zdravstvene krize kao što su pandemije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.