2.12.2020. 11:01
0
U Kantonu Sarajevo danas 208 zaraženih i 357 oporavljenih od koronavirusa
Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović kazao je na jutrošnjoj press konferenciji da su u protekla 24 sata obrađena 842 testa, čiji su uzorci su prikupljeni od 28. novembra do 1. decembra ove godine.

“Pozitivnih testova bilo je 208. Istovremeno je 357 pacijenata oporavljeno, dok je pet osoba, nažalost, preminulo”, naglasio je Beganović.

Dodao je kako je na bolničkom liječenju je 315 osoba: na KCUS-u je 228, a u Općoj bolnici 87.

“Na respiratorima u KCUS-u je šest pacijenata. Otpuštena su 24 pacijenta sa ove hospitalizacije”, rekao je.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 3.585 slučajeva COVID pozitivnih pacijenata.

Od 30. januara do 01. decembra ove godine ukupno su registrovane 20.200 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 16.350 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 18. novembra do 02. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 4.889 samoizolacija.

“Trendovi su dobri, popravljaju se u odnosu na stanje od prije nekoliko sedmica. Što se tiče sedmične incidence i ona je u padu, od 1. novembra, kada smo 776,48 zaraženih na 100 hiljada, da bi 1. decembra ona bila 448. Bitno je također napomenuti, da je R broj, koji pokazuje koliko jedan zaraženi zarazi drugih, ispod jedan”, rekao je Beganović.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju osobama sa simptomima, kao i članovima njihovih porodičnih domaćinstava da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru da bi dobili daljnje upute.


(Nermana Crnčalo)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.