3.12.2020. 14:58
0
Oko 60 posto nastavnika u Kantonu Sarajevo se izjasnilo da su za online nastavu
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (SSOOiO FBiH - KO KS) proveo je anketu u svim osnovnim školama i JU "Djeca Sarajevo" Sarajevo, a u pet dana radnici su se izjašnjavali o načinu odvijanja nastave i radu vrtića.

- Gotovo dvije trećina ili 60 posto radnika u osnovnim školama izjasnilo se za online model od 1. do 9. razreda čime je poslana poruka ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da svi nastavnici moraju imati iste uslove i isti tretman te da je Ministarstvo u proteklom periodu imalo nejednak tretman prema radnicima u razrednoj u odnosu na radnike u predmetnoj nastavi - navode iz Sindikata.

Po istoj anketi 18 posto radnika smatra da nastava u školi treba biti organizirana za sve učenike, a 13 posto radnika smatra da se kombinovani model treba primijeniti od 1. do 9. razreda.

- Za nastavak važećeg kombinovanog modela izjasnilo se samo devet posto radnika. To je poruka ministru da od 4. decembra treba da bude online nastava za sve učenike - poručeno je.

Kako se navodi iz Sindikata, više od dvije trećine radnika u vrtićima odnosno 68 posto smatra da rad u vrtićima treba biti organiziran kao i dosad, ali uz pojačane mjere zaštite na radu, dok 1/4 radnika smatra da rad u vrtićima treba biti organiziran na način da se uvede skraćeno radno vrijeme.

Radnici u vrtićima su se izjašnjavali za jednu od četiri opcije, koje se odnose na rad u vrtićima (organizirati rad kao i dosad, uz pojačane mjere zaštite, organizirati rad na način da se uvede skraćeno radno vrijeme, stepenovati radno vrijeme ili raditi online).

- Za ostale dvije opcije se izjasnilo šest posto radnika, tako da je poruka radnika JU "Djeca Sarajeva" Sarajevo nadležnima da moraju angažirati dodatnu radnu snagu i dodatna sredstva zaštite na radu - istaknuto je.

Radnici u osnovnim školama su se izjašnjavali za kombinovani model od 1. do 9. razreda, po kojem bi svi nastavnici imali iste uslove tokom izvršavanja radnih obaveza, zadržavanje važećeg kombinovanog modela, prelazak na online model od 1. do 9. razreda ili za nastavu u školi.

- U fokusu ankete je bila zaštita života i zdravlja radnika, jer je u posljednje dvije sedmice udvostručen broj radnika koji su u izolaciji, a nažalost zabilježen je i prvi smrtni slučaj - saopćeno je iz Sindikata.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.