5.12.2020. 8:40
0
Jačanje Ureda za borbu protiv korupcije KS jedan od prioriteta nove Vlade KS
Program skupštinske većine, a što će biti i smjernice rada nove Vlade KS posebno se tiče borbe protiv korupcije.

Upravo zbog toga jedan dio programa odnosi se na aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS pa je tako predviđeno jačanje pravnog okvira ali i samih kapaciteta Ureda. 

Tako bi se do kraja mandata (jesen 2022. godine) trebala osigurati finansijska samostalnost i optimalni uvjeti za rad Ureda. S obzirom na ulogu Ureda i na sve veći broj prijavitelja korupcije potrebno je intenzivirati rad na donošenju novih propisa i zakonsko normiranje u vezi sa zaštitom lica koja prijave korupciju.

Ured se u svom radu suočava i sa brojnim prijavama vezanim za sukob interesa, pa je u tom pogledu potrebno normirati sukob interesa u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

Također se predviđa i unaprijeđenje baza podataka (baza javnih nabavki, registar imenovanih lica, registar zaposlenih u javnom sektoru...) po različitim segmentima te uvezivanje baza radi praćenja i analitike u svrhu prevencije. Bazu podataka  zaposlenih u javnom sektoru u KS trebalo bi proširiti sa podacima s općinskog nivoa.

Posebna pažnja je posvećana propisivanju procedura za saradnju svih organa uprave i institucija čiji je osnivač Kanton Sarajevo s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom u cilju pojačane prevencije i rane identifikacije potencijalnih koruptivnih radnji.

Kada je riječ o zapošljavanju, odnosno konkursnim procedurama, trebalo bi pooštriti nadzor nad radom na usmenim istupima na konkursima, uz obavezno snimanje usmenih ispita, uz mogućnost da svaki kandidat i kandidatkinja ima uvid u usmeni dio ispita svih kandidatkinja i kandidata.

Inače, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS 9. decembra povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije održat će press konferenciju. Ovom prilikom Ured će učiniti dostupnim javnosti Integralni izvještaj o svim antikoruptivnim aktivnostima, podnesenim prijavama za korupciju, kao i o postupanju Ureda u svim drugim prijavljenim nepravilnostima.  

(Patria)

BiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.