5.12.2020. 18:23
0
Mladi iz BiH, Crne Gore i Srbije rade zajedno na promoviranju demokratije
Prvi regionalni sastanak mladih polaznika i alumnista Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI) koji implementira Međunarodni republikanski institut okupio je danas u online formatu više od 50 mladih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije te predstavnike i aktiviste oko 30 političkih stranaka.

Dvadeset i pet godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, mladi u regiji zapadnog Balkana pokazuju da je zajedničko političko djelovanje i rad recept za progres, jer mnogo više je tema i problema koji ih spajaju, a ne razdvajaju.

Na sastanku ova grupa mladih je dijelila regionalna iskustva na koji način se mladi mogu profilirati unutar svojih političkih opcija i kako može više mladih biti izabrano u lokalne i nacionalne parlamente te imenovano na funkcije donosioca odluka.

- Put sam otpočela kao aktivistica i nakon godina truda i rada sam sada na poziciji predsjednice omladine i članica sam predsjedništva svoje političke stranke - rekla je jedna od učesnica iz BiH. Njene kolege su imale slično iskustvo i danas obnašaju funkcije predsjednika gradskih odbora, generalnih sekretara, predsjednika omladine. 

Prvom regionalnom ALPI sastanku su prisustvovali i alumnisti koji danas obnašaju funkcije u odborima i parlamentima država.

- Mladi moraju iznositi svoje mišljenje jer su se sve odluke u strankama tiču i mladih. Potrebno je strpljenje da bi se neke stvari promijenile i da bi se bilo izabrano u parlamente, ali odustajanje nije opcija - kaže učesnik iz Crne Gore. U svim ovim procesima, zaključuju ALPI učesnici, međustranačka saradnja je neophodna i nema alternativu, a mladi lideri iz regiona trebaju biti nositelji te saradnje.

Na kraju sastanka, mladi su dogovorili načela rada i obavezali se na aktivnu međusobnu saradnju u narednom periodu, saopćeno je iz Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI).

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.