8.12.2020. 19:30
0
Okreće li HDZ leđa Dodiku: Grubeša traži ostavku Milana Tegeltije
Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine kazao je da očekuje da će predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija dati ostavku u četvrtak.

Grubeša je kazao da on nije osoba koja će reći treba li Tegeltija dati ostavku, ali da očekuje da će odstupiti.

- Ono što trebam raditi je da proba riješiti zakonska pitanja koja se tiču VSTV.a, jer ako Milan ode sutra, doći će neki drugi Milan. Nije problem u Milanu, problem je u zakonu, istakao je.

Ministar tvrdi da je bh. pravosuđe "izdvojeni centar moći".

- Neka mi oproste ljudi koji rade u pravosuđu, ja jesam njihov ministar i ja njih uvijek štitim, ali praktički pravosuđe bi trebalo biti na strani države. Ne kažem da tržava treba imati kontrolu nad pravosuđem, ali pravosuđe treba nekome odgovarati. Kako organizirati pravosuđe u BiH? Ja samo mogu reći da je jedino u BiH organizirano na ovaj način u svijetu, kazao je.

Grubeša navodi da bi jedan član VSTV-a u neke zapadnoevropske zemlje podnio ostavku kada bi prešao na pješačkom na crveno.

- Mi govorimo o BiH. I zato kažem da mi unutar BiH moramo naći zakonska rješenja koja će to definirati. Ipak naš mentalitet je poseban - nije opravdanje mentalitet, ali moramo naći način kako ćemo te stvari u pravosuđu maknuti, kazao je.

Smatra da nije u redu da se Tegeltija sastaje sa političkim liderima, dodavši da ne zna kome predsjednik VSTV-a odgovara.

- Mislim da je VSTV prošli tjedan napravilo dobar iskorak, jeste da su se oni međusobno sastali. Razgovarali su o problemu. Tu je gospodin Tegeltija trebao tražiti savjete i sugestije, pojasnio je.

Prema njegovim riječima, VSTV se treba razdvojiti na sudski i tužilački dio, jer smatra da nije u redu da sudije, tužioci i advokati biraju sve sudije i tužioce piše N1.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.