14.12.2020. 8:46
0
Dejtonski mirovni sporazum potpisan prije 25 godina
Danas je 25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu. Prema mišljenju nekih Bosna i Hercegovina je i dalje u okovima ovog dokumenta, dok pak drugi smatraju da je zemlja u hibridnoj i izmijenjenoj verziji dejtonskog ustava.

Diplomate zapadnih zemalja ističu, kako je vrijeme za nadogradnju Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne zemlje u evropskoj porodici. No, ostaje pitanje može li do tih promjena doći, jer i dalje postoje čvrsti stavovi o vraćanju izvornom Dejtonu.

"Promjena jeste moguća. Ona se može provesti unutar dejtonskog sistema. U prvih deset godina načinjen je stvaran napredak i može se napraviti i u godinama koje dolaze. Otvorimo novo poglavlje u 2021.! Dayton nikome ne daje pravo da osporava ovu zemlju niti njene ljude. On svakom građaninu daje pravo da gradi pristojan život u dostojanstvu i sigurnosti", kazao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

"Ove stvari će pomoći da se prevlada politički zastoj i otvore mnoge nove mogućnosti, uključujući u konačnici i vaše mjesto u NATO-u, evropskoj i široj međunarodnoj zajednici, te privlačenje više investicija i šansi", kazao je Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a.

"Budućnost Bosne i Hercegovine nalazi se u Evropskoj uniji. To je naš zajednički cilj i opredjeljenje. Da bi se taj cilj postigao, političko vođstvo ove zemlje također će morati preuzeti odgovornost da djeluje kako bi omogućili reforme koje su ovoj zemlji potrebne", kazao je Josep Borrell, potpredsjednik Europske komisije.

"Apeliramo na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i lidere političkih stranaka da se ujedine u postizanju stvarnog i opipljivog napretka u provođenju onoga što je potrebno da se dobije kandidatski status od EU", poručio je Matthew Palmer, specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.