15.12.2020. 11:35
2
Lavrov sinoć podijelio BiH, Turković mu danas zahvalila što poštuje suverenitet i integritet
Želim da iskažem zadovoljstvo konstruktivnim i otvorenim razgovorom na sastanku delegacija BiH i Rusije, na kojem smo konstatovali da su odnosi dviju država dobri, te da je važno da radimo na unaprjeđenju saradnje na različitim segmentima, posebno u oblasti ekonomije, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

"Nadam se da će današnjim potpisivanjem plana konsultacija dva ministarstva doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu. Posjeta ministra Lavrova upriličena je u vrijeme kada obilježavamo 25 godina od Dejtona. Pozdravljamo opredijeljenost i posvećenost Rusije poštivanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH utvrđenim Općim okvirnim sporazumom za mir iz 1995. godine", dodala je. 

"Očekujemo snažnu podršku napretku naše zemlje koji je baziran na strateškim dokumentima i principima koje su usvojili predstavnici svih naroda BiH. Potrebno je da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum. Poštivanje ljudskih prava utkano je u taj sporazum. Svi građani BiH trebaju imati jednaga prava ma gdje živjeli.  Poštivanje sudskih presuda je neophodnost na cijeloj teritoriji BiH. Treba raditi na otklanjanju problema koji postoje, na krivim percepcijama, na negiranju prava jedni drugih, treba omogućiti da se svačije pravo poštuje od učenja maternjeg jezika do sigurnog povratka onih koji se vraćaju na mjesta gdje su živjeli", navodi Turković

Dodaje da u "BiH baš kao što imamo tri člana Predsjedništva imamo i tri različita viđenja prisustva međunarodne zajednice i našeg puta prema euroatlantskim integracijama. Nije lako pronaći kompromisna rješenja, ali mi ih moramo pronalaziti. Ako ne možemo da se usaglasimo oko Komisije za integracije s NATO, možemo da se usaglasimo oko Komisije koja će koordinirati s NATO-om".  

"Imaju i oprečna mišljenja o prisustvu OHR u BiH, moramo pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda BiH. Mi znamo da su tu pozicije vrlo čvrste i vrlo jasne, ali uvijek postoje načini za postizanje kompromisa. Ono što trebamo jeste dogovaranje, poštivanje zakona, manje korupcije i više reda. Uvažavamo sve ono do sada učinjeno. Nadam se da će naša saradnja biti još bolja i još čvršća", zaključila je. 


(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.