17.12.2020. 11:04
0
Potvrđeno 156 novih slučajeva zaraze koronavirusom u KS, te oporavak 199 osoba
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđeno je 156 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 789 uzoraka prikupljenih u periodu od 12. do 16. decembra.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 93 zaražene osobe, odnosno njih 59,61 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 199 osoba se oporavilo od COVID - infekcije, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u Kantonu Sarajevo registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (196) i Općoj bolnici (79) hospitalizirano je 275 osoba, od kojih pet pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Na neinvazivnoj ventilaciji nalazi se 30 pacijenta.

S ovog bolničkog liječenja otpuštene su 32 osobe.

Nažalost, desila su se i tri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 334 osobe.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 2.127 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 16. decembra ukupno je registrovano 22.765 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih se njih 20.304 oporavilo od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 3. do 17. decembra, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložena je 2.501 samoizolacija.

- Kako bi smanjili opasnost zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa - ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Podsjećaju i da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici VIDEO, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

 

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.