18.12.2020. 13:00
0
Saudin Sivro: Ukoliko krenu sa prenošenjem nadležnosti stupamo u generalni štrajk
Jučerašnje zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo izazvalo je veliku medijsku pažnju. Sjednicu je obilježilo mnogo varnica i teških riječi, a oni koji su posebno načulili uši bili su prosvjetni radnici, koji smatraju da bi Skupština Kantona Sarajevo mogla ozbiljno narušiti obrazovni sistem u Kantonu.

Tim povodom razgovarali smo sa Saudinom Sivrom, predsjednikom Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Na početku razgovora, Sivro navodi da se jučer moglo čuti mnogo populizma i kontradiktornih stavova.

"Prateći jučerašnje zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo, koje  je izazvalo veliku pažnju javnosti, a naročito prosvjetnih radnika, možemo kazati da smo čuli mnogo interesantnih stavova, dosta populizma, kontradiktornih stavova od strane pojedinih zastupnika i mnogo prazne priče od koje koristi nemaju ni prosvjetni radnici niti učenici", objašnjava Sivro.

Među stavovima je posebno izdvojio sumnje da nova vladajuća većina u Kantonu Sarajevo ima latentne namjere oko razdvajanja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

"Među stavovima se posebno izdvaja sumnja opozicije da nova vladajuća većina u Kantonu Sarajevo ima latentne namjere oko razdvajanja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, koja će dovesti do daljeg urušavanja obrazovnog sistema. Prosvjetni radnici neće dopustiti da se preko njihovih leđa i na njihov račun vrše reforme administracije, a posebno da se općinama isporuče i učenici i njihovi učitelji. Predstavnici vladajuće većine u Kantonu Sarajevo moraju u javnost izaći sa jasnim stavom oko prijenosa nadležnosti sa kantonalnog na općinski nivo", navodi on. 

Sivro također najavljuje generalni štrajk ukoliko Vlada KS krene u bilo kakve aktivnosti po pitanju prijenosa nadležnosti.

"Ukoliko nova Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa gospodinom Fortom krene u bilo kakve aktivnosti po pitanju prijenosa nadležnosti, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo će odmah pokrenuti procedure za organiziranje radikalnih sindikalnih akcija uključujući i generalni štrajk. Sindikat je spreman da razgovara i pregovara o mnogim pitanjima, ali o pitanjima poput prijenosa nadležnosti nema pregovora. To je crvena linija koju ne bi smjela prelaziti niti jedna vlada, a Vlada koja to pokuša, sigurno neće "preživjeti" do isteka mandata jer će takvim postupanjem sama dovesti do svog pada", ispričao nam je Sivro.

U daljem razgovoru za Source.ba, Sivro kaže kako je Sindikatu posebno zasmetala stavka o osnivanju nove javne ustanove gdje je predviđeno zapošljavanje 21 novog službenika.

"Stav Sindikata po ovom pitanju je da prijenos nadležnosti treba uraditi na više nivoe, odnosno mi želimo da se formira Ministarstvo obrazovanja na nivou BiH. Sindikat je upoznat sa mjerama koje je obznanila vladajuća većina i jedna stavka nam je žestoko zasmetala a to je osnivanje nove javne ustanove za koju je predviđeno zapošljavanje 21 novog službenika što je sramotno, pogotovo u ovom teškom periodu kada je na desetine hiljada radnika u realnom sektoru ostalo bez posla. Nas u Sindikatu zabrinjava, iako nije djelatnost u kojoj smo obavezni da štitimo radnike, stav koji je jedan od predstavnika vladajuće većine iznio po pitanju radno-pravnog statusa državnih službenika i namještenika koji rade u Prosvjetno-pedagoškom zavodu", kaže on.

Također ističe da ako ako Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Edinom Fortom bude trošila budžet za nova zapošljavanja u administraciju ministarstava i instituta, morat će povećati plate prosvjetnih radnika.

"Javno kazati da će ti radnici imati pravo da sudskim putem potražuju svoja prava je skandalozan. Danas smo imali priliku čuti hvalospjeve koje je uputio jedan od kantonalnih zastupnika na račun pomoćnika u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a ono što smo vidjeli u usvojenom zakonu jeste zapošljavanje novih državnih službenika i namještenika u novom Ministarstvu za visoko obrazovanje i nauku. Nezvanično smo saznali da će pomoćnika za visoko obrazovanje, koji je jedan od najstručnijih za ovu oblast, premjestiti u novo ministarstvo koje će nastati spajanjem dva postojeća. To je potpuno pogrešan potez kao što je pogrešno gasiti Prosvjetno-pedagoški zavod i praviti novu javnu ustanovu - Institut za preduniverzitetsko obrazovanje. Na kraju, ako Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Edinom Fortom bude trošila budžet za nova zapošljavanja u administraciju ministarstava i instituta, morat će povećati plate prosvjetnih radnika", završava Sivro.

(Mirza Malović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.