23.12.2020. 12:07
0
Beč: Kvaliteta zraka u 2020. najbolja do sada
U Beču se na 17 lokacija mjeri kvaliteta zraka. Rezultati za proteklu godinu pokazuju najniži stepen lebdećih čestica i azotnog dioksida (NO2) u historiji mjerenja.

Već u 2019. godini koncentracija štetnih tvari u zraku u austrijske prijestolnice bila je niža nego prethodnih godina te ispunjavala sve vrijednosti Evropske Unije. 2020. godine, koju je obilježila pandemija, a samim time i smanjenje kretanja, mobilnosti i saobraćaja, kvaliteta zraka znatno je bolja nego i prošle godine.

Zbog naglih mjera zatvaranja ovog proljeća došlo je do smanjenja saobraćaja, a samim time i  koncentracije azotnog dioksida u zraku kojeg, između ostalog, ispuštaju automobili. Samo je u drugoj polovici marta 2020. zabilježena nešto viša koncentracija štetnih čestica u zraku, što je prvenstveno rezultat vremenskih prilika.

Izuzetno dobroj kvaliteti zraka u Beču doprinose različite mjere zaštite okoliša poput kontinuiranog širenja mreže javnog prijevoza, poticanja električne mobilnosti i ekološki prihvatljivog grijanja te prelaska na ekološki prihvatljiva vozila, kao na primjer bicikla. Da je ova strategija djelotvorna, svjedoči i podatak da su izmjerene vrijednosti lebdećih čestica u zraku prepolovljene u odnosu na 2003. godine, piše Eurocomm.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.