24.12.2020. 17:56
0
Komšić podnosi apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi Zakona o prebivalištu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u narednim danima podnijet će apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u vezi sa Zakonom o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.
Komšić će naime uputiti Zahtjev za ocjenu ustavnosti/usklađenosti Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine sa Ustavom Bosne i Hercegovine, jer je, kako se u apelaciji navodi, kroz povrede Ustava BiH prekršen; Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Okvirna Konvencija za zaštitu nacionalnih manjina i Aneks 7 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Za Patriju je iz Komšićevog kabineta pojašnjeno da su izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru stavljene su 2013. godine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, nakon čega su i usvojene.

Usvajanjem ovih rješenja onemogućena je prijava prebivališta za veliki broj građana BiH, čime je posebno pogođena povratnička populacija, ali i veliki broj ostalih građana BiH, nametanjem rigoroznih uvjeta kojima se onemogućava prijava prebivališta - što dovodi do kršenja gotovo svih prava i sloboda koja su direktno vezana za ovu prijavu (pravo na lična dokumenta/isprave, biračka prava i brojna druga prava i slobode koja se vezuju za prijavu prebivališta). Ovakvim - spornim zakonskim rješenjima, pored ostalih kategorija građana, posebno je pogođena povratnička populacija te su, između ostalog, sporne odredbe navedenog Zakona poslužile kao sredstvo za dovršavanje etničkog čišćenja u periodu nakon njihovog donošenja.

Iz Komšićevog kabineta podsjetili su da je Klub Demokratske fronte u Parlamentu BiH predlagao izmjenu postojećeg Zakona. Međutim zastupnici iz entiteta RS su glasali protiv izmjena Zakona. Na taj način iscrpljena je mogućnost da se Zakon u ovoj fazi političkih odnosa, dok je još uvijek na snazi, izmijeni u Parlamentu BiH, te je zbog toga odlučeno da predsjednik Komšić uputi apelaciju ka Ustavnom sudu BiH.

(Patria)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.