24.12.2020. 22:00
0
Komšić o promjeni u OHR-u: Ako će biti trgovina s Rusijom na štetu BiH bolje da se ne dira ništa
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da je danas razgovarao sa ambasadoricom Njemačke u BiH Margret Uebber, ali o temama razgovora nije želio govoriti.

"To je bio razgovoro tete-a-tete dakle u četiri oka i nije praksa da se prenose takvi razgovori i ja to neću raditi", kazao je Komšić.

On je u Dnevniku D FTV kazao da za proces zamjene visokog predstavnika potrebna saglasnost svih zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

"Zamjena visokog predstavnika je teža politička operacija. Da bi zamijenili visokog predstavnika treba saglasnost PIC-a i verifikacija na Vijeću sigurnosti UN-a. Kako ćemo dobiti saglasnost Rusije koja se zalaže za potpuno ukidanje instititucije visokog predstavnika? Da li to znači da će se ući u neku trgovinu s Rusijom na štetu interesa s BiH? Ja mislim da se to neće desiti. Pustimo ovo i sačekamo tu priču  o promjeni visokog predstavnika, ja mislim da to uopće neće biti jednostavno, pogotovo ubijediti Rusiju da da saglasnost za takvo nešto, a bez ozbiljnih krupnih ustupaka u BiH i regiji. Ako se to desi na način da se izlazi ususret i daju se tako krupni ustupci  onda bolje da ništa ne diramo", kazao je Komšić. 

Jučer se pojavila informacija da Njemačka i Rusija žele promijeniti visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i imenovati Christiana Schmidta iz Njemačke. 

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.