25.12.2020. 21:12
0
Inzko potvrdio da je Njemačka zainteresovana za OHR, dolazi li Christian Schmidt na proljeće?
Sadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, austrijskog diplomatu Valentina Inzka, na proljeće bi mogao zamijeniti bivši njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt (CSU).
Inzko je potvrdio za Der Standard da je Njemačka izrazila interes za Ured visokog predstavnika.
Međutim, još uvijek postoje neka otvorena pitanja. Rusija već nekoliko godina odbija podržati sve rezolucije Vijeća za provedbu mira (PIC), odgovornog za OHR. Budući da se Moskva zalaže za raspuštanje OHR-a, do sada je bilo nezamislivo da bi Rusija mogla pristati na novog visokog predstavnika. Rusija zasjeda u Vijeću za provedbu mira zajedno s drugim velikim državama.

– Inzko je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini od 2009. godine, a nedavno je sve češće kritizirao veličanje ratnih zločinaca i poricanje ratnih zločina. Inzka je godinama napadao šef radikalnog nacionalističkog SNSD-a Milorad Dodik, koji želi uništiti državu Bosnu i Hercegovinu – objavljuje Der Standard.

Kao visoki predstavnik, Inzko je odgovoran za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. Uvjeti za raspuštanje Ureda visokog predstavnika (OHR) još nisu ispunjeni. Unatoč tome, Dodik već dugo poziva na raspuštanje OHR-a, a Rusija ga aktivno podržava.

Zbog toga se, piše Der Standard, u bosanskim medijima spekulira da bi mogao postojati sporazum između Rusije i Njemačke po pitanju zamjene OHR-a. Ali za ovaj njemačko-ruski dogovor nema dokaza. Inzko ističe da, osim kadrovskih pitanja, postoji hitna potreba za promjenom političkog pristupa međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Uključujući i Inzka, Bosna i Hercegovina je od decembra 1995. godine kada je potpisan Dejtonski sporazum imala ukupno sedam visoki predstavnika, prenosi Faktor.

(Mirza Malović)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.