28.12.2020. 19:15
0
Uebber i Njemačka ambasada: Ne želimo komentarisati navode i pisanja medija
Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, održala je prošle sedmice sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

No, još uvijek zvanično nisu poznate teme ovog sastanka.

Ambasadorica Uebber, navodno je došla da razgovara na temu imenovanja novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, čovjeka koji bi trebao zamijeniti Valentina Inzka.

Prema pisanjima pojedinih medija, plan je da Inzku na čelu OHR-a zamijeni Christian Schmidt. Navodno, takva inicijativa dolazi iz Berlina, a pojedini mediji to su povezali i sa Rusijom i tzv. dogovorom Angele Merkel i Vladimira Putina.

Ni iz Predsjedništva BiH niko nije potvrdio da je tema razgovara bila imenovanje novog visokog predstavnika. Reakcije Inzka išle su od one „da mirno spava“, do Meše Selimovića i citata „sve ima svoj početak i kraj“.

„Svaki kraj jedne priče – početak je jedne nove“, zagonetno je kazao Inzko za FTV, napominjući da mu je drago da je međunarodna zajednica – i Njemačka – pokazala interes za BiH, za Balkan.

S druge strane dolazile su priče kako je Uebber kritizirala i upozorila vlasti da Osman Mehmedagić ne može biti na čelu Obavještajno sigurnosne agencije jer se protiv njega vodi krivični postupak za zloupotrebu položaja, a onda su se mediji bliski Bakiru Izetbegovići i Mehmedagiću obrušili na Uebber i njene 'ruske' veze.

U javnosti još uvijek vlada dvojako razmišljanje o promjeni Inzka, kao i o ličnosti Christiana Schmidta.

Valentin Inzko je od 1. marta 2009. godine visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. 

Kontaktirali smo ambasadoricu Uebber sa svim pitanjima i nejasnoćama oko ove navodne inicijative, pitajući je i o navodima za Mehmedagića.

„Nakon što smo upit preveli i proslijedili ambasadorici zamoljena sam da vam odgovorim. Ambasadorica ne želi komentarisati navode i pisanja medija po tom pitanju“, kazali su za Patriju iz Njemačke ambasade u BiH.


(Patria) 

BIHOHR
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.