30.12.2020. 10:46
0
Zajednički program UN-a osigurao oko 1,3 miliona dolara za BiH
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald 'Zajednički program jačanja infrastrukture za finansiranje ciljeva održivog razvoja' u vrijednosti oko 1,3 miliona dolara.
Bosna i Hercegovina je 2015., zajedno s ostalim državama članicama UN-a, usvojila Program održivog razvoja do 2030. koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja (CoR), a usmjereni su na iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde, te rješavanje pitanja klimatskih promjena.

Svrha 'Zajedničkog programa' je intenziviranje ulaganja u održivi razvoj kroz pokretanje širokog dijaloga i podrška vlastima na svima razinama u BiH kako bi se uspostavili osnovni elementi „eko sustava“ za finansiranje CoR.

Ministar Bevanda naglasio je kako se zajednički program sastoji od dvije komponente i to izrade strateškog okvira za financiranje CoR-a i upravljanja javnim financijama koji uključuju samu perspektivu CoR-a.

Dodao je da će realizacija Zajedničkog programa biti finansirana iz odobrenih sredstava Zajedničkog fonda UN-a za CoR i sredstava Agencija Ujedinjenih naroda. 

Ukupna vrijednost programa iznosi 1.291.861 dolara, od čega će 999.861 biti finansirano iz odobrenih sredstava od Zajedničkog fonda za CoR, a još 292.000 iz sredstava UN agencija, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

(FENA)
UNBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.