30.12.2020. 14:27
0
"Ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić, jedini je koji radi, a svi bi trebali preuzeti odgovornost za migrante"
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović smatra da bi se presude Evropskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH koje su, na prvi pogled, u koliziji mogle implementirati kroz oživljavanje takozvanog "Aprilskog paketa".

Kako je na današnjoj novogodišnjoj tradicionalnoj pres-konferenciji napomenuo Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i SDA mogu samo definirati model, osnovne konture rješenja, a one su sadržane u "Aprilskom paketu" cjelovitom ili modificiranom, ali naravno uz podršku i ostalih parlamentarnih stranaka.

A da li je to moguće s obzirom na otpore iz Republike Srpske, Izetbegović smatra da jeste uz snažnu podršku međunarodne zajednice koja pokazuje znakove odlučnosti u posljednje vrijeme i uz snažni angažman nove američke administracije.

- Prvi korak je otklanjanje mogućnosti blokada koje upravo trpimo i zakonska zabrana negiranja genocida, presuda koje se odnose na ratne zločine, slavljenja ratnih zločinaca. U nizu sljedećih koraka koji nas čekaju na evropskom putu BiH, trebamo dobrovoljno i saglasno doći do ustavnog preustroja zemlje koji neće biti baziran na ratnim i etničkim podjelama - kazao je lider SDA.

Iznio je uvjerenje da je to moguće postići mada se u ovom času to čini nemogućim, ali prije ili kasnije građani BiH će shvatiti jednostavnu istinu - jednakost i pravdu, a time i prosperitet i bolji život im ne mogu garantirati entiteti, kantoni i nacionalni lideri.

- To je prevaziđen model, relikt rata baziran na strahovima od dominacije. Samo puna i razvijena vladavina zakona garantira sve pobrojano, a punu i efikasnu vladavinu zakona garantira samo profesionalno, nezavisno, nepristrasno i efikasno pravosuđe - mišljenja je Izetbegović.

Izrazio je nadu da je s ostavkom predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije napravljen prvi korak u tom smjeru.

Najavio je i da će se poslije novogodišnjih praznika susreti s liderom HDZ-a Draganom Čovićem s kojim će razgovarati o strukturi Federalne vlade i o tom cjelovitom ili modificiranom "Aprilskom paketu".

- HDZ i HNS imaju naivno ubjeđenje da se bez ustavnih promjena mogu riješiti ove stvari i to samo zakonom. Ja ne vidim kako je to moguće. Mislim da će se ići u temeljite ustavne promjene. One bi trebale uključivati sve na čemu insistira HDZ i SDA, ali i što je prihvatljivo i za Demokratsku frontu koja je koalicioni partner i neću ništa uraditi dok se ne dogovorim s liderom DF-a Željkom Komšićem - najavio je Izetbegović.

Smatra da bi u tom smislu međunarodna zajednica trebala razgovarati sa srpskom stranom kako bi se krenulo ka implementaciji cjelovitog "Aprilskog paketa" koji je veoma dobar jer predviđa jednog predsjednika BiH i dva zamjenika, jača ulogu Vijeća ministara i povećava broj poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH. To bi, kaže, olakšalo donošenje odluka zbog čega se nada da će takvo nešto biti postignuto već u narednoj godini.

Osvrnuo se i na pitanje migrantske krize napominjući da odgovornost za to pitanje konačno moraju svi preuzeti.

- Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić jedini je koji radi, a svi bi trebali preuzeti odgovornost. Tu prvo mislim na Predsjedništvo BiH koje treba donijeti odluku o angažmanu Oružanih snaga BiH, vlasti u Republici Srpskoj, a tu je i problem s Graničnom policijom koja na 25 kilometara granice ima jednog policajca. Odgovornost je i na kantonima i općinama koji ne žele vidjeti taj problem - dodao je Izetbegović.

Izrazio je nadu da će u narednih nekoliko dana naći rješenje za migrante jer ako se to ne dogodi bit će problem budući da dolazi hladnije vrijeme te će uslijediti "kuknjava na neefikasnu vlast koja je dozvolila humanitarnu katastrofu".

Napomenuo je Izetbegović da očekuje dobre odnose sa susjedima, ali je problematizirao sporazum koji je Srbija potpisala s bh. entitetom Republike Srpska o gradnji hidroelektrana na Drini podsjećajući da država, a ne entiteti, prema presudi Ustavnog suda BiH ima vlasništvo nad erarom.

- Srbija želi pomoći Srebrenici pa izdvoje dva miliona, a pri tome su potopili zemljište za koje bi trebali godišnje plaćati dva miliona KM, ali to ne čine već 25 godina. Odnos Hrvatske spram naše imovine i resursa je sličan, jer troše resurse male razorene zemlje - stava je Izetbegović.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.