5.1.2021. 14:21
0
Opozicija u Predstavničkom domu traži izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara BiH
Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji ne čine vlast na državnom nivou zatražili su izglasavanje nepovjerenja trenutnom sazivu Vijeća ministara BiH.

Okosnicu vlasti na državnom nivou čine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s njihovim koalicionim partnerima.

Inicijativa bi se trebala naći pred poslanicima u ponedjeljak, 11. januara, za kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Zahtjev za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH potpisali su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina te poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

U obrazloženju su naveli da, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara BiH ima najlošiju ocjenu u regionu.

Podsjećaju da je u maju prošle godine objavljeno Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i pred vlasti u BiH postavljeno je 14 prioritetnih zadataka koji se moraju ispuniti prije ozbiljnog razmatranja kandidatskog statusa za BiH.

- Godinu i po nakon toga, od 14 prioriteta ispunjenje samo jedan, a u njih još samo tri zabilježen je neki napredak. Ovim tempom BiH će trebati još najmanje deset godina da EU odobri kandidatski status. Vijeće ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije (SNSD) se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja - navode.

Ocjenjuju da je broj zakona kojeg je ovaj saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru mizeran, izbjegava se donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje zahtjeva poslanika za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog kako navode nezakonitog organiziranja igara na sreću.

Zahtjev za smjenu zamjenika ministra Ilića podnijeli su poslanici SDS-a, PDP-a, SDP-a, DF-a,A-SDA i NB-a.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.