11.1.2021. 12:11
0
Snimak iz BH Pošte izuzet istog dana kada je Pekić zvao, sudija Perić odbio Čavkine svjedoke
U Sudu BiH održano je ročište u slučaju Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić koji se terete za zloupotrebu položaja.

Danas su kao svjedoci Tužilaštva BiH saslušani direktor JP BH Pošta Mirsad Mujić, izvršni direktor u tom preduzeću Službe unutrašnje zaštite i Nedim Matoruga direktor Sektora za razvoj i informacione sisteme BH Pošte.

Na pitanje tužioca Olega Čavke kada je Mujić upoznao Mehmedagića nije mogao precizno odgovoriti ističući da ga je znao iz medija, a kasnije iz „širih druženja“.

Potvrdio je da ima telefonske brojeve i Mehmedagića i Pekića.

Čavka je Mujića pitao da li je 28.08.2020. godine imao bilo kakvu komunikaciju sa Muhamedom Pekićem.

„U poslijepodnevnim satima poslije džume nazvao me je Muhamed Pekić rekao mi je da mu treba snimak za potrebe službe iz te i te pošte. Poslao mi je podatke preko aplikacije Whats up bila je slika poštanski žig odnosno stiker od pošte na koverti koji se stavljaju“, kazao je Mujić.

On je kazao da mu je Pekić rekoa da bi im to trebalo još danas ako postoji mogućnost.

Na pitanje da li ga je ikad ranije Pekić zvao i tražio podatke, Mujić je kazao koliko se može sjetiti da nije.

Mujić je potvrdio da mu je u popodnevnim satima Edin Šikalo donio USB stik sa traženim snimkom, a da je s njim u kancelariji bio Matoruga jer su rješavali neke operativne stvari.

On je obavijestio Pekića da može doći po snimak. Čavka ga je pitao da li je pregledao snimak na šta je Mujić kazao da nije.

Svjedok je potvrdio da je snimak izuzet samo na osnovu usmenog obećanja da će dobiti pisani zahtjev OSA-e. Dobili su ga dvadesetak dana kasnije.

„To je u nas praksa kada je riječ o policijskim agencijama. Naknadno dostave pismeni zahtjve, ali mi to damo u smislu dobre namjere“, kazao je Mujić.

Na pitanje šta je pisalo u dostavljenom zahtjevu Mujić je kazao da se ne sjeća jer je bio na godišnjem odmoru, ali da misli da je imao oznaku tajnosti.

Šikalo je u svom svjedočenju opisao kako je nakon zahtjeva svog direktora otišao u poslovnicu BH Pošte na Alipašinom Polju gdje je izuzeo snimak osobe koja je poslala pošiljku nepoznatog sadržaja u određeno vrijeme. S obzirom da nije imao pristupne šifre kontaktirao je kolegu Džemu Čerkeza koji mu je putem telefona dao šifre nakon čega je snimak prebacio na USB.

On je kazao da postoji i digitalni trag kada je neko neki snimak skidao.

Odbrane su iznijele opaske da je Tužilaštvo BiH pribavljalo dokaze suprotno ZKP-u i da s njima nije postupano kako zakon nalaže.

Čavka je odgovorio na to ističući da su svi državni organi obavezni da postupaju po naredbi Tužilaštva BiH što je BH Pošta i učinila.

Čavka je svjedoka pitao da li je razgovarao sa direktorom nakon što je u medijima objavljena fotografije ženske osobe iz poslovnice pošte.

„To sam saznao od direktora. U večernjim satima me je zvao direktor i pitao da li sam ja ikome dao snimak. A i on je bio iznenađen“, kazao je svjedok.

Šikalo je pojasnio da su na osnovu naljepnice na pošiljci znali vrijeme i operatera koji je preuzeo pošiljku.

Saslušan je i Nedim Matoruga koji je bio u kabinetu direktor Mujića kada je kontaktirao Šikala i kazao mu da treba izuzeti snimak.

„Koliko sam ja mogao shvatiti radilo se o nekom prijetećem pismu“, kazao je Matoruga.

On je odgovorio tužiocu i da nije gledao snimak koji je izuzet.

Braniteljica Muhameda Pekića Jesenka Rešidović pitala je svjedoka sjeća li se da je Pekić prilikom preuzimanja USB stika rekao Mujiću da će zahtjev dostaviti naknadno, na šta je svjedok kazao da se sjeća.

Odbrane nisu imale drugih pitanja za svjedoke.

Tužilac Čavka za naredno ročište predložio je nekoliko svjedoka, ali je sudija Branko Perić odbio dva svjedoka.

Prvi svjedok na narednom ročištu bit će Amina Ohranović čija je fotografija objavljena u medijma kao pošiljaoca pošiljke.

Čavka je predložio kao svjedoka policijskog komesara Nusreta Selimovića kojeg bi ispitao na okolnosti da li je neka osoba uslikala pošiljku i to poslala Osmanu Mehmedagiću.

Reagirala je advokatica Senka Nožica pitajući gdje je u optužnici navedeno da jeneko iz MUP KS to učinio i zašto nije supočinilac.

Sudija Perić je kazao Čavki da i u optužnici piše na „neutvrđen način“ te da nema potrebe sad dokazivati nešto drugo i odbio je svjedočenje Selimovića.

Perić je odbio i svjedočenje Džeme Čerkeza koji je dao pristupne šifre za skidanje snimka s videonadzora.

Dalje je predložio kao svjedoke Damira Bevandu, glavnog inspektora OSA-e i Trifka Buhu, zamjenika generalnog direktora što je prihvaćeno.

Oni će svjedočiti na okolnosti o procedurama unutar OSA-e.

Čavka je predložio i saslušanje federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare ali on neće svjedočiti na narednom ročištu.

Perić je tražio da se sasluša Mirela Bubalo, savjetnica Aljoše Čampare a koja je dovođena u kontekst predaje pošiljke. Čavka je odbio da istog dana svjedoče Ohranović i Bubalo.

Kao četvrti svjedok bit će saslušan Sakib Vuković koji je nadređeni Muhamedu Pekiću.

Naredno ročište trebalo bi biti održano 15. januara.     


(Patria)

OsmicaOSA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.