18.1.2021. 16:53
0
Alen Šeranić: U RS stižu ruske vakcine Sputnik V, prva serija će obuhvatiti 200.000 doza
On je naglasio i to da će vakcina biti besplatna za stanovništvo RS-a.

Bh. entitet Republika Srpska u februaru očekuje prvu seriju od 200.000 doza vakcine protiv koronavirusa ruske proizvodnje Sputnik V, rekao je za rusku državnu agenciju RIA Novosti ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

- Vlada RS-a je preko Predstavništva RS-a u Moskvi, te uz učešće ovlaštenog distributera, pokrenula aktivnosti na dopremanju vakcine iz Rusije ka RS-u i ovaj proces je u završnoj fazi, objasnio je ministar Šeranić. 

Ovlašteni dobavljač mora nadležnim organima podnijeti zahtjev za izvoz vakcine u RS, a prva serija mora biti poslata na pregled Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine radi dobijanja dozvole za uvoz i upotrebu.

- Poslije pregovora s distributerima vakcine utvrđen je početni obim. U prvoj fazi iznosio bi oko 200.000 doza, koje se, prema planiranoj dinamici isporuke, očekuju početkom februara, a nastavit će se u martu. Tada će se dopunjavati kako se šire, rekao je Šeranić agenciji RIA.

On je naglasio i to da će vakcina biti besplatna za stanovništvo RS-a.

U prvoj fazi vakcinacije će biti obuhvaćeni zdravstveni radnici, zatim štićenici staračkih domova, građani stariji od 65 godina i oni s hroničnim bolestima. 

Šeranić je ukazao da su svi uslovi za skladištenje i upotrebu Sputnika V obezbijeđeni u RS-u, a Institut za javno zdravstvo u Banjaluci bit će odgovoran za imunizaciju, javljaju Nezavisne.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.