19.1.2021. 11:01
0
Prije rata bilo 1.200, danas u školskim klupama sedam učenika
Kako se živi u velikom dijelu Bosne i Hercegovine od rata do danas, govori činjenica da, nažalost, ne odumiru samo sela nego i cijele općine.
Upravo to se dogodilo Dobretićima, maloj općini u srednjoj Bosni, u čijoj osnovnoj školi, od nekadašnjih 1.200 učenika, u školskim klupama danas sjedi samo sedmero osnovaca.

Nekadašnje brojke
Učitelj Mirza Čejvan kaže da je na zajedničkoj nastavi tri odjeljenja neobična tišina.

– Trenutno imamo tri odjeljenja, ukupno sedmero učenika. Samo jednu učionicu koristimo. Jeste neobično, mukla je tišina, nema dječije galame, njih sedmero su mirni, ne čuje se muha – kazao je Čejvan.

Prijeratne tri smjene u četiri područne škole, kaže načelnik Ivo Čakarić, samo su lijepo sjećanje.

Brojke govore da je ovdje bilo 1.200 učenika. Bile su i četiri područne škole i jedna glavna u Dobretićima – rekao je Čakarić.

Evropski rekorder

Pougarje je, tvrdi načelnik, bilo i evropski rekorder po stopi nataliteta, a prošle godine tamo je rođeno tek dvoje djece i sklopljen jedan jedini brak.

– Neki podaci kažu da je u ovom kraju Pougarju prije rata bila najviša stopa nataliteta u cijeloj Evropi. Doslovno, svaki drugi stanovnik ovdje bilo je dijete – istakao je Čakarić.

Samo 20 mladih porodica

Većina mještana Dobretića prognana je tokom posljednjeg rata, a određen dio i između dva svjetska rata.

Prema popisu iz 1991., u Dobretićima je živjelo 4.790 ljudi, a od 15.000, koliko se procjenjuje da ih danas ima, tek tristotinjak Dobretićana živi na svojoj djedovini. Od tog broja samo je dvadesetak mladih porodica, pise "Crna-hronika.info"

(Alen Bećirević)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.