22.1.2021. 15:22
0
Za čiji interes se pravi novi Zakon o visokom obrazovanju?
Stotinu je problema na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), a nova ministrica kao prvi zadatak sebi je uzela, sigurno po nalogu politike, zadatak za izradu novog teksta Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.
Zamjerke novoj Vladi KS koju čini tzv. Četvorka bile su i prije samog imenovanja Vlade, a koja je dopustila Damiru Marjanoviću da imenuje svoju ministricu Meliku Husić-Mehmedović, a što su mnogi protumačili kao loš potez, jer ministar nikako ne bi smio da odgovara jednoj osobi, već skupštinskoj većini.

Ali zbog te većine upravo je Marjanoviću dat alat u ruke i to moćan. Oblast gdje on želi rukovoditi – visoko obrazovanje.

Prva sumnja javila se kod činjenice da je Vlada imenovala Komisiju i to od 25 ljudi koji će izraditi novi Zakon, a Damir Marjanović dao je izjavu da će prvi put u historiji zakon biti pisan profesorskom rukom.

Pitanje je samo kojih profesora.

Miloš Trifković na čelu je Komisije, a čak četiri profesora su s Ekonomskog fakulteta UNSA. U komisiji nema niko s Pravnog fakulteta UNSA!? Dakle, nije ispoštovana zastupljenost da iz svih grupacija budu imenovani članovi komisije. U komisiji nema niko ni iz Inspektorata, a jasno je da onaj ko vrši kontrolu primjene zakona valjda najbolje zna gdje su određeni nedostaci i manjkavosti prijedloga.

Puna su usta priče o akademskoj slobodi i akademskoj autonomiji. Ali to ni u kom slučaju ne znači da mogu raditi šta žele.

U Zakonu o visokom obrazovanju jasno se kaže da akademska sloboda i akademska samouprava i autonomija visokoškolskih ustanova uključuje i odgovornost akademske zajednice prema društvenoj zajednici u kojoj djeluje. Da li je cilj degradirati inspekciju i umanjiti kazne koje inspekcija izdaje?

Postavlja se i pitanje šta je uloga predstavnika Privredne komore i Udruženja poslodavaca prilikom izrade takvog zakona, a znamo da je degradiran Pravni fakultet. Ne ulazeći u akademske reference članova komisije bit će zanimljivo pratiti kako će oni svoja posljednja akademska iskustva ugraditi u zakon.

Politika koja je zagovarala promjene, čini se nastavila je stopama prethodnika. Kako drugačije nazvati izradu ovog zakona pored milion drugih problema na Univerzitetu u Sarajevu. Studenti UNSA-e su mejsecima bili bez grijanja u krugu Kampusu nikome to nije bio prioritet.

Ministrica još nije izašla i postavila pitanja šta će se dešavati sa nastavom. Nemamo zvaničan stav da li će biti online, da li će biti kombinirani model nastave itd. Ako je cilj integracije univerziteta da moć bude skoncentrirana na jednom mjestu to je ravno katastrofi.

Svima su puna usta kako mladi ne treba da odlaze iz države. Upravo zbog toga jedan od glavnih prioriteta morala im je biti da se omogući svim studentima na UNSA koji imaju prosjek veći iznad osam da u narednu godinu prelaze na teret Budžeta Kantona Sarajevo, jer im je to sad onemogućeno.

UNSA odnosno sadašnje rukovodstvo je žestoki protivnik privatnih univerziteta. Stoga je čudna šutnja rukovodstva na sve što se dešava. Mnogo je neodgovorenih pitanja, a pritom je značajno naglasiti kako je Komisiju imenovala Vlada Kantona Sarajevo, a ne resorno Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, iako u svim ranijim slučajevima Vlada nikada nije imenovala komisiju za izradu Zakona o visokom obrazovanju nego je to uvijek, što je i logično, činilo nadležno ministarstvo.

Po sarajevskim kuloarima sve se glasnije priča da je cilj novog Zakona između ostalog i otvaranje mogućnosti za osnivanje jednog novog privatnog univerziteta u Sarajevu. Zanimljivo će biti pratiti posebno reakciju SDP-a, ali i zastupnika Aljoše Čampare koji je za Patriju ranije kazao da niko ne treba da ima 'svog' ministra u Vladi.

„Ako bi se to dešavalo, da pojedinci imaju ministra u Vladi, to je jedna potpuna neodgovornost prema sistemu funkcioniranja institucija i kantona i države BiH. Ukoliko bismo pristali na varijantu da imamo 'privatne ministre', to jeste da ministar odgovara pojedincu radi njegove ruke ili dvije ruke mislim da ćemo doživjeti katastrofu i u pravnom i u političkom smislu“, kazao je Čampara, piše "nap.ba"

(Alen Bećirević)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.