23.2.2021. 22:20
0
Čamdžić i Handžić: Za pet godina čekanja na Zakon o zabrani negiranja genocida u FBiH odgovorni su SDA i HDZ
Zakon o zabrani negiranja genocida koji je predložila Naša stranka, iako je 2016. usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, još nije došao pred delegate Doma naroda. Tim povodom javnosti su se danas obratili Mirsad Čamdžić, potpredsjednik Naše stranke i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, i Vibor Handžić, delegat Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH.

„Smatramo sramotnom činjenicu da gotovo četvrt stoljeća od genocida u Srebrenici nemamo ovaj zakon. Na njegovu opstrukciju opravdano je gledati kao na negiranje genocida. Nadam se da koalicija na vlasti, predvođena HDZ-om i SDA-om ne želi biti tako percipirana i pozivamo ih da postanu svjesni ozbiljnosti samog ovog zakona, ali i Naše stranke kao predlagača, da ćemo na ovom insistirati do kraja. Dobro bi stoga bilo da Čović i Izetbegović danas, na sastanku o Izbornom zakonu, porazgovaraju i o ovom“, rekao je Čamdžić.

On je dodao da je negiranje završna faza genocida, a da Dom naroda sprečava da se ono zakonski sankcioniše.

Vibor Handžić je rekao da ovo nije prvi put da Naša stranka podsjeća na važnost usvajanja ovog zakona u Domu naroda. On je 2019. podnio urgenciju da se Zakon stavi na dnevni red Doma naroda. Do toga nije došlo:

„Ne želimo vjerovati da postoji neka politička sila koja sistematski blokira usvajanje jedne ovakve regulative, u kojoj nema apsolutno ništa sporno niti bi sistem zahtijevao posebne adaptacije za implementaciju ovog zakona. Njegovim usvajanjem bismo kao društvo napravili civilizacijski iskorak u odnosu prema ratnim zločinima, a posebno je važno što ovo zakonsko rješenje pored genocida u Srebrenici obuhvata i zabranu negiranja holokausta i drugih zločina. To upravo pokazuje univerzalni duh ovog zakona koji je usklađen sa moralnim i pravnim principima liberalnog demokratskog društva koje je spremno da se na adekvatan i sistematičan način suoči sa svojom prošlosti“, rekao je Handžić.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.