24.2.2021. 22:12
0
Udruženja osoba s invaliditetom mogu značajno doprinijeti procesima izgradnje mira
Danas su predstavljeni rezultati istraživanja i preporuke o učešću osoba s invaliditetom: „Mir za sve – inkluzija osoba s invaliditetom u procesu pomirenja: istraživanje u Bosni i Hercegovini“.

Istraživanje je trajalo od jula 2021. do januara 2021, i u njemu je učestvovalo 5 koalicija osoba s invaliditetom koje pokrivaju 5 regija u Bosni i Hercegovini (Bijeljina, Tuzla, Sarajevo, Mostar i Doboj) i okupljaju preko 50 udruženja osoba s invaliditetom, uz participaciju predstavnika međunarodnih organizacija koje su implementirale ili i dalje rade na procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Rezultati su pokazali da uglavnom udruženja i osobe s invaliditetom nisu bile uključene u kreiranju programa, projekata i strategija koje se bave post-konfliktnim društvima, i da su na neki način isključene i u samim realizacijama, te je to ujedno i jedna od preporuka koje će ići prema ključnim akterima i donosiocima odluka.

Interesantna činjenica jeste da su udruženja osoba s invaliditetom veoma brzo po završetku sukoba ušla u zajedničke projekte i saradnju ne gledajući ni administrativne ni druge podjele. Lejla Hadžimešić, autorica istraživanja, je tokom prezentacije rezultata istakla da je invaliditet univerzalan i ne poznaje etničke ni religijske podjele.

Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih osoba Kantona Sarajevo, kao jedan od mnogobrojnih učesnika istraživanja, je u svom obraćanju naveo da udruženja osoba s invaliditetom nisu očekivala da će država prepoznati njihove potrebe, nego su se udruživali i krenuli u procese obnove i zajedničkih projekata koja su neminovno značajno doprinijela procesu pomirenja.

„Ovo istraživanje, rezultati kao i preporuke su izuzetno važni, i za osnaživanje i izgradnju kapaciteta udruženja osoba s invaliditetom i kao jasan poziv međunarodnim organizacijama, prvenstveno UN agencijama, da su osobe s invaliditetom nezaobilazna karika u izgradnji inkluzivnog i pravednog društva“, istakla je Binasa Goralija, regionalna direktorica MyRight tokom obraćanja učesnicima prezentacije, dodajući da su ključni doprinos istraživanju dale koalicije organizacija osoba s invaliditetom i partnerske organizacije MyRight-a.

Istraživanje je provela švedska organizacija MyRight – Empowers people with disabilities u Kolumbiji, Libanonu, Ukrajini, Bosni i Hercegovini i Šri Lanci. Istraživanje je finansirala Folke Bernadotte Academy. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.