25.2.2021. 19:36
0
Vakcina nema, niti iko zna kad će ih biti, a odgovornost niko ne priznaje
I dok se polovina parlamentarne sale obrušila na nesposobnost Vijeća ministara da nabavi vakcine – u odbranu ministrima su stali zastupnici iz HDZ-a i SNSD-a.
Nekoliko prijedloga, kako olakšati proces nabavke vakcina. Među njima i iz Kluba SDA. Amandmani na Zakon o javnim nabavkama i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, piše N1.

“Izmjene i dopune i jednog i drugog zakona čime bi otklonili te prepreke da bi Vijeće ministara moglo konačno da u ovakvim oklnostima ide na direktno pregovaranje s proizvođačima lijekova da nabave lijekove, odnosno vakcine za građane BiH”, pojasnio je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA.

To bi značilo da u situacijama prirodne nesreće, pandemije, neće biti neophodno poštovati rigornozne procedure izbora najpovljnijih ponuđača, ili pak čekati posebne dozvole Agencije za lijekove. I dok se polovina parlamentarne sale obrušila na nesposobnost Vijeća ministara da nabavi vakcine – u odbranu ministrima su stali zastupnici iz HDZ-a i SNSD-a.

“Ja mislim da je Vijeće ministara i resorno ministarstvo i svi oni koji rade na tome učinili sve što su mogli sa COVAX-om sa Evropskom komisijom. Imam informaciju da je Evropska komisija rekla da oni koji su izvan EU a to je BiH, će biti prvi na redu da onima koji nisu u EU dodijele negdje oko milion cjepiva. Žao mi je što se dogodilo ovako ima i Evropa s tim problema”, izjavio je Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ BiH.

“U stanju pandemije kada su vakcine postala pretražena roba pokazuje se na globalnom nivou do koje mjere vlada solidarnost. Do koje mjere važe neka ugovorena pravila, imajte na umu da je BiH uplatila avansno, odgovarajuću količinu kroz COVAX program. I mislim da su male zemlje u koje spada realno i BiH zbog svog broja stanovnika ipak ružno je reći, ali prevarene”, poručila je Snežana Novaković Bursać, zastupnica SNSD-a.

Opozicija je pak stava kako izmjene navedenih zakona neće riješiti problem nesposobnosti institucija. Jer svakako tumače zakonske odredbe potpuno različito.

“Na samoj sjednici između članova vladajuće koalicije došlo je do polusatne rasprave iz koje ja zaključujem da iako usvojimo ove izmjene da to ništa ne znači jer su intrerpretacije jednih da nema država nikakvo pravo da to mogu samo entiteti dobiti dozvole za nabavku, kantoni, a drugi naravno tvrde da je ovo državno pitanje”, istakao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke.

Opet se pokreće i pitanje eventualne krivične odgovornosti članova Vijeća ministara BiH.

“Ako ne spriječite nešto što možete spriječiti dakle krivično djelo učinjeno nečinjenjem, a nečinjenje se ogleda u tome da Vijeće ministara prije svega ne čini, ne mogu reći ništa, ali ne čini napor da se nabave vakcine”, poručio je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a.

A Vijeće ministara pak ni u jednom trenutku, pa tako ni danas, nije priznalo ni minimum odgovornosti za činjenicu da – vakcina nema, niti iko zna kada će ih biti.
 

(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.