26.2.2021. 10:40
0
Virusolog Zvizdić: Ne smijemo se držati zabluda od prošle godine
U jednoj sredini, regiji, gdje se pojavi veći broj novoinficiranih, to ukazuje da je taj region ili geografski prostor popustio restriktivne mjere, virus cirkuliše. Ili kao kod nas – građanstvo se ne pridržava restriktivnih mjera, opusti se i dozvoli virusu da se širi.
Šukrija Zvizdić, virusolog i mikrobiolog, za N1 je pojasnio nagli rast broja zaraženih koronavirusom u proteklom periodu u Bosni i Hercegovini, pogotovo u Kantonu Sarajevo.

“U jednoj sredini, regiji, gdje se pojavi veći broj novoinficiranih, to ukazuje da je taj region ili geografski prostor popustio restriktivne mjere, virus cirkuliše. Ili kao kod nas – građanstvo se ne pridržava restriktivnih mjera, opusti se i dozvoli virusu da se širi. Kod nas je klasičan primjer ove druge stuacije, kada imamo mirnu situaciju, koja je relativna, pomislimo da se možemo opustiti i dozvoliti virusu da inficira veći broj osoba. Spirala se uzdiže”, rekao je gost N1 – kazavši da je neophodna disciplina stanovništva.

Zvizdić je za N1 rekao da protekli periodu, u kojem se stanovništvo pridržavalo protuepidemijskih mjera, dokazao da se svi resiraotrni agensi mogu suzbiti i da se broj novih/starih mikroorganizama stavi pod kontrolu.

“Sada dobijamo priliku da smo više napolju, da se izlažemo svjetlosti, ultravioletnim zrakama, a samim time da kontakti budu manji, da izađemo iz zatvorenog prostora, da prodišemo i omogućimo organizmu da se bolje nosi sa respiratornim infekcijama”, poručio je Zvizdić, kazavši da to može smanjiti cirkulaciju virusa među stanovništvom.
(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.