1.3.2021. 22:03
0
Podaci za 2020: Migranti u Sarajevu počinili 115 krivičnih djela, četiri ubistva i pet pokušaja
Zbog postojanje osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju navedenih događaja policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode 73 migranta.
Na osnovu Izvještaja Operativnog tima za pitanja migranata, a prema podacima IOM-a na području Kantona Sarajevo u prihvatnim i imigracionim centrima boravi cca 4.329 migranata, prenosi Patria.

Tokom 2020. godine migranti su učestvovali u 115 događaja sa obilježjem krivičnog djela i to:

· ubistvo - četiri,

· ubistvo u pokušaju - pet,

· teška tjelesna ozljeda - sedam,

· lahka tjelesna ozljeda - sedam,

· učestvovanje u tuči - jedan,

· krijumčarenje osoba - pet,

· bludne radnje – jedan,

· nasilje u porodici – jedan,

· posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga – 17,

· krađa – 15,

· teška krađa – 12,

· teška krađa u pokušaju – dva,

· teška krađa na naročito opasan ili naročito drzak način – dva,

· razbojništvo – 20,

· oštećenje tuđe stvari – sedam,

· izazivanje opće opasnosti – jedan,

· napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti – tri,

· nasilničko ponašanje – tri,

· lažno predstavljanje – jedan i

· krivotvorenje isprave – jedan.

Zbog postojanje osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju navedenih događaja policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode 73 migranta, 42 su predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a 29 je predato Službi za poslove sa strancima.

U izvještajnom periodu, policijski službenici kontrolisali su 6.410 migranata, od čega 2.325 nisu posjedovali registrovani obrazac, 506 je upućeno Službi za poslove sa strancima radi registracije, 382 su predata Službi za poslove sa strancima, 3.717 migranata je smješteno u imigracione centre i nad 53 migranta izvršena je kriminalističko-tehnička obrada.

Provodeći operativno-taktičke mjere i radnje, kao i akcije (ukupno 193 akcije) na području Kantona Sarajevo, u 2020. godini, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pronašli su ukupno 2.827 migranata.

(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.