2.3.2021. 13:15
0
Praštalo razgovarao o 'Konventu o EU budućnosti BiH" s liderima NES-a
Svjesni da je Bosna i Hercegovina vjerovatno svjetski šampion u broju političkih subjekata prema broju stanovnika, Evropski pokret u BiH podržava nedavno udruživanje političkih stranaka NBL i A-SDA u novi politički blok - Narodni Evropski Savez (NES), sa sjedištem u Sarajevu.
U Evropskom pokretu smo, u svom dosadašnjem 15-godišnjem radu, uočili da se na lokalnom nivou najkonkretnije primjenjuje i "postoji najviše Evrope", a kako se ide gore ka kantonima, odnosno etnitetskom i državnom nivou, sve je manje prisutno tog iskrenog EU entuzijazma, te stoga posebno pozdravljamo odluku dvojice "evropskih gradonačelnika", s čijim lokalnim zajednicama, gotovo cijelu deceniju, uspješno surađujemo u procesu EU integracija u okviru "Evropskog partnerstva", da ujednine svoje dosadašnje stranke. Ovim putem koristimo priliku da se zahvalimo "NES"-u na pozivu da budemo gosti Osnivačke skupštine novog političkog saveza u BiH, kao što smo ranije bili u sličnim situacijama pri osnivanju "Naše stranke", "Socijaldemokratskog pokreta" ili drugih političkih subjekata, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo u Sarajevu je predstavio i prezentirao budućem predsjedniku NES-a Nerminu Ogreševiću i njegovom potpredsjedniku Ibrahimu Hadžibajriću novi opštedruštveno-politički projekt "Konvent o EU budućnosti BiH".

Predstavnici Evropskog pokreta su ranije predstavili Konvent SDP-u BiH, NB-u, Platformi za promjene i HDZ-u 1990..

U narednim danima je predviđeno da se razgovori nastave i pokrenu s političkim partijama iz RS, odnosno da se nastave razgovori  nosiocima izvršnih funkcija u PSBiH i s ambasadorima država EU, navodi se u saopćenju Evropskog pokreta. 

(FENA) 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.