3.3.2021. 18:20
0
Skupština KS: Uvedeno novo pravo na personalnu asistenciju za najteže RVI
Osnovica za utvrđivanje iznosa mjesečnog novčanog primanja je prosječna neto plaća ostvarena u Kantonu u prethodnoj kalendarskoj godini.
Skupština Kantona Sarajevo danas je po hitnom postupku jednoglasno usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine.

Tim Zakonom uvedeno je novo pravo na personalnu asistenciju za ratne vojne invalide - paraplegičare i ratne vojne invalide 100 posto I grupe kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe.

Osnovica za utvrđivanje iznosa mjesečnog novčanog primanja je prosječna neto plaća ostvarena u Kantonu u prethodnoj kalendarskoj godini.

Za ratne vojne invalide I grupe sa I stepenom tuđe njege mjesečna novčana primanja ostvaruju se u iznosu 40 posto (461,20 KM), a za ratne vojne invalide I grupe sa II stepenom tuđe njege mjesečna novčana primanja ostvaruju se u iznosu 28 posto (322,84 KM).

Pravo na mjesečna novčana primanja za personalnu asistenciju ostvaruju pod uvjetom da su prebivalište, odnosno boravište na području Kantona imali najmanje 10 godina neprekidno do dana podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Propisano je da će ministarstvo svake budžetske godine podržavati projekte personalne asistencije, te da će kao personalni asistenti biti angažirane nezaposlene osobe s evidencije nadležne službe za zapošljavanje sa naglaskom da to prvenstveno budu djeca RVI.

Izmjene Zakona su donesene zato što su u toku same realizacije projekta nastali problemi, te je došlo do opravdanog nezadovoljstva osoba koji su također u potrebi za personalnom asistencijom, a nisu je mogli ostvariti, što zbog nedostatka zainteresiranih kadrova za ovaj posao, što zbog visine sredstava koja su odobrena za realizaciju ovog projekta koja su očigledno nedostatna da pokriju sve potrebe.

Osnovni razlog donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH je usklađivanje prava na personalnu asistenciju sa stvarnim potrebama RVI 100 posto Prve grupe koji ostvaruju pravo na dodatak za njegu i pomoć druge osobe I i II stepena.

Inače, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su na sjednici najviše pažnje posvetili svojim inicijativama, a višesatna rasprava bila je za inicijativu zastupnika SKS (SDA) Harisa Zahiragića da Institut za jezik KS promijeni naziv u institut za bosanski jezik. Ta inicijativa nije prihvaćena, a ostale koje su prihvaćene bit će uvrštene na dnevni red nekih od sjednica Skupštine KS.
(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.