4.3.2021. 20:14
1
Forto: Mogli bi za nekoliko dana ići u potpuno zatvaranje
FOTO: Avaz.ba
U dugačkoj raspravi smo htjeli odgonetnuti da li ćemo novim mjerama postići suštinu. Zato smo donijeli zaključak za značajno povećanje implementacije postojećih mjera.
Premijer KS Edin Forto saopćio je zaključke sa cjelodnevne sjednice Vlade KS o epidemiološkoj situaciji. 

“Mi smo nakon cjelodnevnog zasjedanja donijeli mjere, a želim naglasiti da epidemiološkoj situaciji pristupili principijelno. Donijeli smo zaključke da se posvetimo stanju zdravstvenog sistema. U dugačkoj raspravi smo htjeli odgonetnuti da li ćemo novim mjerama postići suštinu. Zato smo donijeli zaključak za značajno povećanje implementacije postojećih mjera”, rekao je Forto. 

Zaključci Vlade KS: 

Naređuje se javnim zdravstvenim ustanovama da se izolacija odredi u obaveznom trajanju od 14 dana, čime je prodižena izolacija. Naređuje se svim tržnim centrima, trgovinama na veliko i malo, ugostitetljima i hotelijerima, te pružaocima ostalih usluga obavezno angažovanje covid redara. 

Naređuje se subjektima koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave da na ulaznim vratima postave obavještenja o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti unutar prostora,  računajući da je za svaku osobu potrebno 7m2, a ne više od 30 osoba. 

Naređuje se javnim prijevoznicima čišćenje i dezinfekcija vozila najmanje dva puta dnevno, te prozračivanje nakon vožnji. 

Naređuje se prijevoznicima da osiguraju prisustvo covid redara. Naređuje se povećan broj testiranja radnika u zdravstvu i školama, putem antigen rapid testova. 

Ovlašteni su komunalni redari da pruže podršku kantonalnim inspektorima za provođenje mjera. 

Zaključkom je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR test .
 
Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica kazao je da će od sutra biti angažovan značajan broj policajaca na ključnim mjestima, koji će izdavati upozorenja. 

“Niti jedan život nike skuplji od prekršaja. Nama su na raspolaganju prekršajne kazne od 500 do 1500 KM. Na sve načine ćemo pojačati mjere u spašavanju ljudskih života. Radit ćemo na implementaciji ranijih mjera zabrane”, kazao je Katica. 

Pozvao je građane KS da poštuju naredbe i da se stave u funkciju zaštite zdravlja stanovništva. 

Potom se opet obratio premijer Forto, koji je najavio izmjene korona zakona, kako bi pripremili budžetsku reakciju ako bi došlo do zatvaranja. 


(Patria)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.