8.3.2021. 9:34
0
Vlada FBiH tek danas formira Ad hoc tim za nabavku vakcina
Vlada FBiH danas će formirati Ad hoc tim za nabavku vakcina, a u podne ističe rok za dostavljanje imena članova.

Vlada FBiH će posebnom odlukom formirati ad hoc tim za pregovore s proizvođačima vakcina, u koji će biti imenovani predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo, kao i Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini.

Doktor Mirsad Kacila, član Odbora za zdravstvo PD Federalnog parlamenta koji će biti i član Ad hoc tijela za nabavku vakcina na press konferenciji u petak je kazao da će novoformirano Ad hoc tijelo imati zadatak da dođe do vakcine.

“Bilo koje koja je registrovana na području EU ili da se uradi doregistracija. Moj savjet je da primite vakcinu do koje prve dođete”, kazao je Kacila.

Federalni premijer Fadil Novalić je kazao da će to tijelo imati zadatak da ugovori i predloži Vladi nabavku vakcina. 

"Cijena sasvim sigurno neće biti nominalna, Covax je proklamirao cijenu 10,99 dolara, Izrael je platio 25 dolara", kazao je Novalić upućujući molbu medijima da ne problematiziraju cijenu vakcina. 

Kada je riječ o Covax programu BiH bi do kraja marta trebala dobiti prvi kontigent AstraZeneca vakcina od 1.232.000 naručenih doza. 

Još uvijek nije poznato kada će kantoni započeti vakcinaciju sa 10.000 doniranih vakcina AstraZeneca koje je prošle sedmice donio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH utvrdila je usklađenost vakcina sa deklaracijom te se one sada mogu upotrijebiti za imunizaciju. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.