8.3.2021. 18:30
0
”Sutra nove naredbe za stanovnike Federacije BiH”
Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, koji je danas sudjelovao na vanrednoj sjednici Vlade FBiH, a na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka, kazao je da je najvažnije da je formiran Ad Hoc tim za pregovore.

“Pred tim timom je stavljena vrlo teška i odgovorna zadaća. Nastojat ćemo stići do četvrtka na nju odgovoriti. Posao je izuzetno težak i složen, praćen čitavim nizom administrativnih poteškoća koje, nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade i Ministarstva zdravstva i drugih struktura u Vladi, stići obaviti na prihvatljiv i zadovoljavajući način”, naveo je Pehar.

Kada bi prve vakcine mogle stići u Federaciju? Nije mogao sa sigurnošću odgovoriti…

Kazao je da su obavili razgovore sa dobavljačima, a o ishodu će zavisiti i dinamika isporuke.

Da li se strahuje od ovakvog načina nabavke, posebno nakon afere Respiratori, upitan je premijer Novalić.

“Pitanje straha ne postoji samo u Federaciji već i u RS-u. Pitanje straha nije od afere ili pravosudnih organa kako se pokušava predstaviti. Pitanje straha je od nepoznatog. U Austriji je preminula jedna osoba i sad se dobavljači pitaju šta će biti kad se dogodi nešto tako. Hoće li njih procesirati za to”, istaknuo je Novalić.

Pehar je pojasnio i zašto nije razmotrena ponuda za Sputnik vakcine.

“Taj dopis nije konzistentan. U tom dopisu bile su neke stvari koje nama nisu ulijevale sigurnost u tu priču, jer navođene su kontradiktorne stvari u smislu skladištenja cjepiva, a ni sama dokumentacija nije bila potpuna”, istaknuo je, osvrnuvši se i na donaciju AstraZeneca vakcina iz Srbije:

“Vakcine koje su stigle iz Srbije sutra idu na teren. Danas smo imali jednu kratku sjednicu i sutra i prekosutra Zavod za javno zdravstvo će izvršiti isporuku za svih 10 županija”.

Novalić je naveo da svi koji se vakcinišu u drugim državama, vezano je za registraciju i covid pasoše, je pitanje za državu.

“Ako bude covid pasoš, to će možda IDDEEA u Banjaluci raditi, neće biti pitanje da Federacija da potvrdu, već državni organ. To će biti rješavano na državnom nivou”, rekao je.

Koje vakcine će se prve nabavljati zavisi, istaknuo je Pehar, o dinamici koju će utvrditi na prvoj sjednici Ad Hoc tima.

“Pregovarat ćemo sa onima koji su na ovim prostorim. Pfizer ima predstavništvo, Krajina lijek ima za Sputnik V, a imamo i predstavništvo Sinofarma. To su prva tri proizvođača sa kojim ćemo razgovarati”, rekao je.

Što se tiče Kriznog štaba koji danas zasjeda i eventualno mogućih novih mjera istaknuo je:

“Možemo reći da smo nezadovoljni epidemiološkom situacijom u Federaciji, posebno u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. U ovom trenutku dogovori o konačnim mjerama, prijedlozima i naredbama još traju, a sutra ćemo na stolu imati nove naredbe i preporuke", prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.