12.3.2021. 13:05
1
"Razlaz u BiH značio bi siguran rat, vjerovatan poraz Republike Srpske i propast Dodikove politike"
Narodna skupština Republike Srpske, na sjednici koja je održana 10. marta, usvojila je deset Zaključaka u vezi ocjene rada Visokog predstavnika, a Zaključak koji je podigao mnogo prašine i uzburkao duhove u Bosni i Hercegovini bio je Zaključak pod brojem devet u kojem se spominje riječ "mirni razlaz".

Da li je termin "mirni razlaz" uopšte realan u Bosni i Hercegovini, te šta se krije iza Zaključaka koje je usvojila NSRS, za Source.ba portal otkrio je politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz. 

On kaže da mirni razlaz u Bosni i Hercegovini nije moguć, te da bi razlaz u BiH značio siguran rat, vjerovatan poraz Republike Srpske i propast Dodikove politike. 

"Zašto Dodik u ovom trenutku govori o mogućem mirnom razlazu u BiH? Pa zato što mu je potrebno da iz corona krize, pogotovo one u Federaciji BiH, te činjenice da FBiH nije nabavila nijednu vakcinu skrene pažnju na neku vruću temu. Dakle, ova poruka može se čitati kao bacanje pojasa za spašavanje Bakiru Izetbegoviću i kao poruka kojom se pomalo ucjenjuje međunarodna zajednica", kazao je profesor Kazaz.

Dodaje da je s druge strane to prijetnja i opoziciji u RS-u, te jedan taktički manevar karakterističan za Dodikovu bahatu politiku kojoj je potrebno na kraju krajeva da se prikrije kriminal.

"Ništa posebno i neuobičajeno od Dodika i ono što je vrlo važno imati u vidu je da opozicija u RS-u opet nije poslušala Dodika u njegovim stajalištima. Reći ću ključnu stvar, Dodik stavlja bombu pod RS. RS je međunarodna politička činjenica samo u okviru Dejtonskog sporazuma i samo na taj način može postojati, svaki drugi oblik njenog postojanja nije moguć", zaključio je Kazaz u razgovoru za Source.ba portal. 

Novinar: Ajdin Balićevac 

 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.