20.3.2021. 14:58
1
Dodik: Priča o NATO je postala nepodnošljivo degutantna i to samo pokazuje kako je BiH bezvezna zemlja
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je za medije da je ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković neodgovorna prema organima BiH, te da ne poštuje politiku Predsjedništva BiH koje je usvojilo Program reformi u kome se navodi da saradnja s NATO ne prejudicira članstvo i da će biti potrebno novo odlučivanje.

Priča o NATO je postala nepodnošljivo degutantna i to samo pokazuje kako je BiH bezvezna zemlja. Izgleda da u BiH nisu dovoljno jasne poruke nekih zvaničnika iz ovog saveza koji kažu da saradnja BiH u postojećem obliku ne prejudicira članstvo i da će biti potrebna nova odluka o članstvu, rekao je Dodik i ponovio da je RS protiv članstva BiH u NATO.

On je podsjetio da je i Vijeće ministara promijenio naziv Komisije za integraciju u NATO, a koju su podržavali Mirko Šarović (lider SDS-a) i ostali, u Komisija za saradnju sa NATO.

- Sve to govori u prilog činjenici da je jasno definisana politika, i da bilo kakve slobodne interpretacije ne doprinose razumijevanju u BiH, istakao je je Dodik za Srnu.

On je naveo da je potrebno usmjeriti se na oblike saradnje koji su mogući, a da o članstvu u NATO savez moraju odlučiti svi u BiH.

- Republika Srpska je protiv članstva, a iz odluka Narodne skupštine i onih koje zastupamo u zajedničkim institucijama jasno je da ne bi trebalo o tome ništa posebno govoriti. U Federaciji BiH imaju potrebu da stvaraju još više konfuzije u, ionako, raštimanoj zemlji kakva je BiH, zaključio je Dodik.

Ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković izjavila je da "Ruska Federacija neće diktirati hoće li BiH u NATO" nego da o putu BiH u taj savez odlučuju građani i institucije BiH.


(Admir Oručević)

DodikRS
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.