3.4.2021. 21:40
0
Neophodna sredstva za liječenje četverogodišnjeg Abasa Rujanca
- Abas je napredovao dok nije napunio 16 mjeseci. Tada smo otkrili da ima problem sa jetrom i štitnom žlijezdom. Što se tiče štitne, ima dvije dijagnoze hashimoto i hipotireoza, a što se tiče jetre još nema tačnu dijagnozu, kaže otac Safet.
Četverogodišnjem Abasu Rujancu iz Donjeg Vakufa, potrebna je pomoć svih dobrih ljudi.

- Poslije duge bitke za potomstvo Abasa smo dobili nakon treće trudnoće. Došao je na ovaj svijet u 30 sedmici, rodio se sa 1.650 grama u Sarajevu. Bio je 19 dana u inkubatoru. Nakon mjesec dana izašao je iz bolnice. Abas je napredovao dok nije napunio 16 mjeseci. Tada smo otkrili da ima problem sa jetrom i štitnom žlijezdom. Što se tiče štitne, ima dvije dijagnoze hashimoto i hipotireoza, a što se tiče jetre još nema tačnu dijagnozu. Trenutno se vodi pod dijagnozom cistična fibroza. Išli smo doktorima gdje god nam se ukazala prilika. U zadnje vrijeme bili smo u Zagrebu više puta. Zadnju godinu Abasa vodi doktor iz Beograda Vojislav Perišić i on misli da treba Abas uraditi genetiku na rijetku jetrenu bolest koja se zove produktivno familijarna intrahepatična kolestaza, ali to u našoj državi i regionu nema i traži da se ponovi genetika na Cističnu fibrozu koju također ne rade u našoj državi, otac Abasa Safet Rujanac.

- Abasu je već jednom rađena genetika na Cističnu fibrozu u Češkoj, ali nisu utvrdili 100% da je ta dijagnoza. Nakon pet mjeseci morali smo ponoviti tu genetiku. Uzeta je krv od roditelja i djeteta, morali su uraditi širu paletu gena, zato je uzeta krv od sve troje, pošto je prva genetika nejasna. I taj nalaz nikad nije došao, a već je prošlo dvije godine. Poslali smo sve Abasove nalaze u Tursku jer nam je to jedina nada da će Abas tamo dobiti dijagnozu, jer tamo rade genetiku na sve moguće bolesti.

- Zamolio bih vas u ime Allaha da nam pomognete da dođemo do tačne dijagnoze kako bi mogli liječiti našeg Abasa. Inače on se rodio nakon što smo izgubili troje djece i nakon njega supruga više ne može rađati. Sad mu je četiri i po godine, a ima samo 14 kg, tj. duplo je manji od svojih vršnjaka. Hvala Allahu centar ravnoteže i motorika mu je dobra i kad nema bolove on je jedan veseo dječak. Da vas Allah nagradi i na ovom i budućem svijetu, Amin – kazao je Rujanac.

Svi ljudi dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu liječenju četverogodišnjeg dječaka Abasa Rujanca mogu kontaktirati oca Safeta Rujanca na broj: 062/240-811 ili novčanu donaciju da uplate na broj žiro računa u Sparkasse Bank dd 199-053-00602722- 56, IBAN BA39 1990 5300 6027 2256 na ime Safet Rujanac.


(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.