4.4.2021. 17:19
0
Iz KCUS-a tvrde da niko nije umro na respiratoru kojeg je nabavila 'Srebrena malina': Mi smo ljekari, nismo ubice!
Iz Kriznog štaba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u proširenom sastavu, stigla je obavijest da "nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro".

Kako navode u saopćenju, KCUS sa kompletnim medicinskim osobljem već više od godinu vodi bespoštednu bitku sa pandemijom Covid–19, radi očuvanja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, ali i cijele FBiH. 

Podsjećamo, ACM 812 A su respiratori koje je u BiH uvezla firma "Srebrena malina", zbog čega je u toku sudski proces.

- Rezultat te borbe su hiljade spašenih života i opravljenih građana. Želimo uvjeriti naše građane da ćemo dati sve od sebe kako bi sačuvali njihove živote i zdravlje - poručuju iz KCUS-a.

Također, navode da su "zaprepašteni silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS-u", stoji u saopćenju.

- Mi smo ljekari, nismo ubice. Ti koji nas brutalno vrijeđaju i pozivaju na linč, stavljajući nam metu na čelo, su ljudi čije smo živote spašavali, ali i članova njihovih porodica. Oni će se prepoznati. Neka ih bude stid ako znaju šta to znači. Poručujemo im da ćemo njihove prljave planove, uz svu nadljudsku borbu sa Covidom–19, osujetiti podnošenjem krivičnih prijava i pozivanjem nadležnog tužilaštva da ih promptno procesuiraju - navode iz KCUS-a u saopćenju.

Dodaju da se neće "izmaći pred ovolikom količinom zla i objeda, niti grubim kršenjem kodeksa profesionalnog ponašanja nekih medija i političara".

Iz KCUS-a poručuju da je takvo ponašanje inkriminirano odredbom člana 363. st. 2 Krivičnog zakona FBiH.

- Napominjemo da su metode koje se koriste otvoreno huškačke i ispunjene govorom mržnje, da izazivaju strah i paniku kod građana koji su već iscrpljeni pandemijom Covida–19. Pozivamo građane da ostanu mirni i da se pridržavaju svih propisanih mjera kako bi naša zajednička borba sa pandemijom bila još uspješnija. U toj borbi KCUS i naše hrabro i vrijedno osoblje, kao i do sada, davat će sve od sebe - navode iz KCUS-a.

Također, pozvali su ministra Harisa Vranića da sutra dođe u KCUS na sastanak u 9 sati sa anesteziolozima iz KCUS-a, ali i svim ostalim uposlenicima koji učestvuju u liječenju Covid–19 bolesnika.

(H. Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.