9.4.2021. 18:16
9
Mladi bračni par tvrdi da se javio kineskoj firmi koja je Srebrenoj malini prodala respiratore: Cijena jednog respiratora je 3.300 KM, ukupno vrijede svega 330.000 KM
Kineski respiratori pod oznakom ACM812A, a koje je nabavila Vlada Federacije preko FUCZ-a, FUCZ preko Srebrene maline, transportni su respiratori i ne mogu se koristiti u jedinicama intenzivne njege. Potvrđeno je ovo u odgovoru proizvođača „Beijing Aerospace Changfeng Co“, prenosi danas Dnevni Avaz.

A pitanje je postavio mladi bračni par, Ismar Hota i Nejra Palić, koji su se predstavili kao potencijalni kupci kineskih respiratora.

- Putem poslovne društvene mreže LinkedIn stupili smo u kontakt s menadžerom za međunarodno tržište kompanije „Beijing Aerospace Changfeng Co“. Ona nam se predstavila kao Angela i odgovorila sa službenog maila proizvođača - pojasnio je Hota za Avaz.

Dodao je da je ključno pitanje bilo mogu li se spomenuti respiratori koristiti za intenzivnu njegu pacijenata.

- Dobili smo odgovor da je ACM812A transportni respirator i da se on ne može koristiti u jedinicama intenzivne njege. Spomenuli su nam da oni proizvode drugu vrstu respiratora koja se zove „Athena 8500“, a koji je namijenjen za korištenje u jedinicama intenzivne njege pacijenata i košta 11.000 dolara - pojasnio je Hota, piše danas Avaz.

Hota je ispričao da se u prepisci i u dokumentima proizvođača vidi da je cijena respiratora ACM812A samo 2.000 dolara (oko 3.300 KM).

- Dakle, glavna priča o ovim respiratorima jeste da se oni rastale. Da se kupi 100 respiratora koji vrijede 200.000 dolara (oko 330.000 KM), a da se za njih plati 10,5 miliona KM. Sve to kako bi se oni svi rastalili - zaključio je Hota, piše danas Avaz.

(H. Ahbabović)

9
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.