11.4.2021. 18:04
0
Sarajevo: Do sada distribuirano 7.286 vakcina, imunizacija građana novom donacijom iz Srbije
U Kantonu Sarajevo od marta do 6. aprila putem Zavoda za javno zdravstvo distribuirano je 7.286 vakcina. Riječ je o vakcinama Astra Zeneca donacija Srbije 10.000 vakcina (dva puta po 5.000 a KS je ukupno pripalo 2.100), Pfizer/BioNTech putem Covax mehanizma 1.596 i AstraZeneca (Covax) 3.590 vakcina. Među podacima Zavoda nema informacija o doniranim vakcinama iz Turske (30.000), a riječ je o kineskoj vakcini. Vijeće ministara BiH 29. marta je utvrdilo raspodjelu vakcina, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva odobrila je upotrebu kineske vakcine.

Do 6. aprila su vakcinisana 3.684 zdravstvena radnika u Kantonu Sarajevo kada je počela i treća faza vakcinacije. Osim nastavka vakcinisanja u javnim zdravstvenim ustanovama, započelo je vakcinisanje zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u privatnim zdravstvenim ustanovama, a prema iskazanim potrebama.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS nisu saopćili kada bi se mogli početi vakcinisati građani prema prioritetnim grupama stariji od 75 godina, stariji od 65, hronični bolesnici. Također nema podataka koliko je ukupno zdravstvenih radnika iskazalo interes i da li se radi isključivo o zdravstvenom kadru ili i nemedicinskom koje je zaposleno u zdravstvenim ustanovama.

U petak je u Sarajevo stiglo 10.000 vakcina AstraZeneca iz Srbije od 20.000 obećanih Vladi KS.  

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je da je KS “u potpunosti spreman za masovnu vakcinaciju u Zetri”, ali da je riječ o maloj količini da bi se govorilo o masovnoj imunizaciji.

Vakcinacija ovim vakcinama počet će nakon što Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobri upotrebu vakcina.

Putem e-aplikacije u KS je prijavljeno više od 58.000 građana za vakcinaciju. Ni danas nije poznato koliko građana Sarajeva se vakcinisalo u susjednoj Srbiji u martu, ali je poznato da je iz BiH bilo više od deset hiljada građana. Na vakcinaciju su dolazili i iz drugih država, a Srbija je saopćila da je vakcinisala 22.000 stranih državljana.

Inače, Srbija bi trebala dostaviti još 10.000 vakcina za revakcinaciju prema sporazumu koji je potpisan između Vlade Srbije i Vijeća ministara u vezi prve isporuke u martu mjesecu. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH nisu mogli precizirati kada će Srbija dostaviti vakcine, ali su naveli da će to biti prije perioda revakcinacije što je između osme i dvanaeste sedmice.  


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.