12.4.2021. 19:28
0
Dan kada su zločinci ubili 74 osobe u Srebrenici: Najviše poginulih su bili djeca!
Memorijalni centar Srebrenica je danas, povodom 28. godišnjice masakra na igralištu, predstavio postavku "74 para cipela za 74 izgubljenih života mladosti Srebrenice".

Na današnji dan 1993. godine, četiri granate ispaljene sa položaja tzv. Vojske Republike Srpske usmrtile su 74 i ranile više od 100 ljudi, mladosti Srebrenice koja se na taj dan okupila na glavnom gradskom igralištu - vjerujući da tog dana neće doći do napada sa položaja VRS-a.

"Ubijena je mladost Srebrenice, ubijeni su Bošnjaci koji su ostali u opkoljenoj Srebrenici, ali najvažnije od svega - ubijena su djeca, nevina i bez grijeha. Danas bi oni bili očevi i majke, ali je tog 12. aprila 1993. godine prekinuta njihova mladost silom sistema koji i danas vlada ovim prostorom. Ne zaboravljamo ubijenu djecu Srebrenice, ne zaboravljamo da je tek po njihovom ubijanju - međunarodna zajednica reagirala i uspostavila 'sigurne zone'. Ne zaboravljamo i svu izdaju koja je došla kasnije. Danas, nove generacije Srebrenčana i Srebrenčanki, koja je premlada da se sjeća ovog masakra, uradila sve da generacije koje dolaze - masakr nad srebreničkom djecom", poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetio je danas Srebrenicu gdje je odao počast ubijenim u masakru na dječijem igralištu iz 1993. godine te žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica. Izetbegović se tom prilikom sastao sa mladim timom koji radi na novim istraživačkim projektima u Memorijalnom centru.

"Na jedan ovako težak dan i godišnjicu kakva je 12. april 1993. godine, zločin koji je doveo do UN rezolucija o zaštićenim zonama, sjećamo se svih nevinih žrtava ubijenih u opsadi i genocidu u Srebrenici. Istovremeno, važno je što imamo ove mlade ljude koji rade na istraživanjima genocida. Toliko su snimili svjedočenja, realizirali Transkripte genocida, nekoliko istraživačkih publikacija, pa onda Izvještaj o slučajevima negiranja genocida, toliko toga za manje od godinu dana i zbog toga sam im zahvalan. To mi daje nadu da će nove generacije sačuvati Srebrenicu i istinu o genocidu", poručio je Izetbegović.

"Institucije svih razina vlasti su pomogle projekte, imamo važan doprinos Evropske unije, Velike Britanije, Turske, Nizozemske kroz ulaganja u očuvanje Memorijala. Pozivam naše velike kompanije i uspješne privrednike da podrže Memorijal. Hajde da ovdje imamo još više istraživača, da okupljamo bosansku pamet i ponudimo generaciji koja dolazi novu priliku", zaključio je Izetbegović.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.