13.4.2021. 15:35
0
Banjalučki ljekar negirao krivicu za seksualno zlostavljanje pacijenta koji je bio vezan za krevet
Nekadašnji načelnik Klinike za anesteziju i intezivno liječenje UKC Republike Srpske dr. Darko Golić negirao je krivicu u Osnovnom sudu u Banjoj Luci po optužnici za spolno uznemiravanje pacijenta, koji nije bio pri svijesti, prenosi Radio Sarajevo.

Golić je u sud došao u pratnji branioca Jadranke Ivanović i pred sudijom za prethodno saslušanje je kratko rekao da nije kriv. U narednom periodu biće zakazan početak glavnog pretresa.

Zlostavljanje se odigralo unutar UKC RS 19. januara 2020. godine u periodu od 19 do 22 sati, a medicinsko osoblje je zateklo Golića kako ljubi pacijenta po licu.

U optužnici se navodi da je Golić djelo počinio u namjeri zadovoljavanja spolnih strasti, iskorištavajući nemoć pacijenta koji je zbog povrede glave bio nesvjestan s rukama vezanim za krevet, radi spriječavanja samopovrijeđivanja, budući da se prethodno probudio iz kome.

– Pacijent je bio izvan svijesti, a optuženi ga je u svojstvu načelnika i doktora ljubio u predjelu glave i lica – navodi se u optužnici.

U ranoj fazi istrage Golić se teretio za obljubu nad nemoćnim licem, za koje je zaprijećena kazna od dvije do 10 godina zatvora. U međuvremenu je djelo prekvalifikovano u spolno uznemiravanje, koje se goni isključivo na prijedlog žrtve.

Nakon hapšenja Golić je mjesec proveo u pritvoru, a tokom istrage se branio šutnjom.

U tužilačkom prijedlogu za pritvor navođene su izjave više svjedoka, medicinskog osoblja s klinike koji su tvrdili da je pacijent imao ugrize po vratu, te da su na njegovoj postelji uočili krv i druge tragove koji su ukazivali na seksualno zlostavljanje. Istragom je utvrđeno i da je Golićev DNK pronađen na naočalama pacijenta, plahti, kao i peleni za odrasle.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.