15.4.2021. 8:30
0
Traži se odgovornost zbog propadanja vakcina u Prijedoru
Policijska uprava Prijedor pod nadzorom Okružnog tužilaštva preduzima određene radnje u Domu zdravlja Prijedor na prikupljanju dokumentacije, vršenju uviđaja i utrvđivianju drugih okolnosti uslijed kojih je došlo do propadanja 1.300 vakcina. U Domu zdravlja muk! Vršilac dužnosti direktora, Slobodan ?avor ne želi se izjašnjavati do okončanja istrage.

Predsjednik Vlade Radovan Višković zatražio je od ministra zdravlja Alena Šeranića i gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića odgovore - šta se desilo sa vakcinama i ko je odgovoran.

- U sitauciji kada se RS bori da zaštiti zdravlje svojih građana, omogući i ubrza isporuku plaćenih vakcina za potrebe stanovništva ne smije se i ne može dozvoliti da se neodgovornim ponašanjem i postupcima pojedinaca ugrožava imunizacija i ugrozi zaštita zdravlja naših građana - kategoričan je Višković.

Bilo je propusta po pitanju čuvanja vakcina i iskorištavanja kapaciteta koji su obezbjeđeni za sam hladni lanac, kaže resorni ministar.

- Svakako Dom zdravlja treba da preuzme odgovornost, jer je u njihovoj obavezi da organizuju proces same vakcinacije, a osnivač, grad Prijedor je taj koji odlučuje vezano za odgovornost po pitanju same ustanove - naveo je ministar zdravlja Alen Šeranić.

U Institutu za javno zdravstvo kažu da prijedorski Dom zdravlja, vakcine protiv virusa korona nije čuvao u frižideru koji im je obezbijedio Institut, već u zamrzivaču koji su obezbijedili vlastitim sredstvima. Okolnosti pod kojima su vakcine propale, kežu, veoma su čudne.

Nadležni u Prijedoru podsjećaju da je druga komponenta vakcine, koju je primilo 140 Prijedorčana juče ujutru, ispravna i da nema mjesta strahu.



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.