15.4.2021. 10:09
0
Dodik ne zakazuje sjednicu: Oglušio se na zahtjev državne policije, sredstva za pandemiju na čekanju
Predsjedništvo BiH u ovoj godini održalo je samo jednu sjednicu i to 11. marta 2021. godine kada je vratilo nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu na usaglašavanje Vijeću ministara BiH.

U nacrt je trebalo dodati i sredstva za borbu protiv pandemije koronavirusa što je i učinjeno  na sjednici 25. marta, a Nacrt je ponovo upućen Predsjedništvu BiH koje još uvijek nije održalo sjednicu niti je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio druga dva člana Predsjedništva o terminu sjednice.  

Vijeće ministara BiH 17. marta je donijelo odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period april - juni 2021. godine.

Budžetom je osigurano 21.684.000 KM za borbu protiv pandemije uzrokovane koronavirusom, a Vijeće ministara BiH će posebnim odlukama propisati korisnike, namjenu, iznos i način korištenja ovih sredstava. No, već su prošla tri i po mjeseca 2021. godine, a planirana sredstva se ne mogu koristiti dok se ne usvoji budžet.  

Nacrtom Budžeta planirano je da plaće zaposlenih u institucijama BiH ostaju na nivou iz prethodne godine. To je izazvalo reakciju sindikata državne policije (SIPA, DKPT, GP BiH) koji traže vraćanje osnovice za obračun plaća iz 2012. godine, a državni policajci imaju manje plaće nego policija u kantonima i entitetima. Državna policija izašla je na proteste 17. marta, a najavljena je mogućnost i protesta pred Predsjedništvom BiH.   

Sindikat SIPA-e uputio je prijed nekoliko dana pismo predsjedavajućem Dodiku s pitanjem zbog čega ne podrži i policijske službenike na državnom nivou i dopusti minimalnu korekciju osnovice za 4,5%.

“Želimo Vas napomenuti da u policijskim organima na nivou države rade policijski službenici iz oba entiteta, uzdržavaju porodice koje žive u oba entiteta a čija plata je konstantna od 2012. godine, a prije toga je dva puta smanjena”, navodi se u dopisu.

Dodik je na press konferenciji održanoj u utorak u Istočnom Sarajevu kazao da se protivi povećanju plaće bilo kome na nivou BiH te da on nije adresa za pisma Sindikata.

Iako su pojedini mediji objavili da se Željko Komšić i Šefik Džaferović protive održavanju sjednice na kojoj bi se razmatrao nacrt budžeta, Patria saznaje da neodržavanje sjednice nema nikakve veze sa dva člana Predsjedništva.

Iz Komšićevog kabineta potvrdili su za Patriju da će se sjednica održati kada je predsjedavajući Dodik zakaže.

"Dodik samo treba zakazati sjednicu. Do sada je jos nije zakazao", kazali su nam iz Komšićevog kabineta.

Podsjećamo, redovne sjednice Predsjedništva BiH, po Poslovniku saziva predsjedavajući Predsjedištva BiH.

Inače, Dodik u Predsjedništvo BiH dolazi vrlo rijetko, osim ako nema kakvu obavezu primanja akreditiva ili sastanak sa delegacijama.

I u prvoj rotaciji predsjedavanja Dodik je imao istu praksu nesazivanja sjednica Predsjedništva BiH. S obzirom da je svjestan da pandemija i dalje traje i da su potrebna sredstva za borbu protiv koronavirusa ostaje nejasno zašto Dodik ne zakazuje sjednicu kako bi se Budžet za 2021. godinu konačno usvojio i zašto ignoriše opravdane zahtjeve državne policije. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.