15.4.2021. 12:00
0
Dok neke zemlje obaraju rekord broja vakcinisanih protiv koronavirusa u jednom danu, BiH uošte nema evidenciju
Bosna i Hercegovina svakodnevno bilježi veliki broj smrtnih slučajeva, kao posljedica koronavirusa, a država još uvijek nema dovoljan broj nabavljenih doza vakcine, datumi se samo prolongiraju i niko od nadležnih ne preduzima adekvatan potez.

Od oko skoro 3 500 000 stanovnika u Bosni i Hercegovini - nabavljeno je 141 800 vakvacina. Novac za nabavku vakcina preko COVAX sistema uplaćen je krajem prošle godine, planirana je imunizacija za oko 20% građana, ali stiglo je svega 32 310 doza vakcina. Razlog je taj što su oba entiteta krenula u samostalnu nabavku - izgleda, ne toliko uspješnu.

Razloga je mnogo: od komplikovano uređenog zdravstvenog sistema, rascjepkane nadležnosti između države i entiteta do nepostojanja ministarstva zdravstva na nivou države. Bosna i Hercegovina je poznata po tome da svoje aktivnosti obavlja po komplikovanim procedurama, ogromnim brojem budžetskih korisnika, duplih ministarstava, komisija, organizacija. 

BiH nema ustanovljeno ministarstvo zdravstva, pa tako nema ni centralnu evideniciju o broju vakcinisanih protiv koronavirusa

Do sada je u BiH stiglo 141 800 doza vakcina protiv koronavirusa. Od toga, U FBiH je stiglo ukupno 60 290 vakcina, najviše od donacija; vakcinisano  je 15 000 što će značiti da je dostupno još 45 000 doza. S obzirom da država nema regulisano Ministarstvo zdravstva, podaci o broju vakcinisanih na državnom nivou nisu dostupni, sve je u nadležnosti entiteta, Brčko Distrikta i kantona. Međutim, precizan broj imunizovanih na koronavirus  nije moguće odrediti s obzirom da podaci koje lokalni Zavodi za javno zdravstvo šalju državi nisu potpuni i redovni.  U RS je tako raspoređeo 68 610 vakcina, dok je obe doze primilo 10 000 građana. 

Prvi na spisku za vakcinaciju su medicinski radnici, ljekari i medicinske sestre, zatim uposlenici staračkih domova, potom populacija u trećoj starosnoj dobi (60+), pa zaposleni u javnom sektoru. 

U KS se za vakcinaciju prijavilo više građana nego što je dostupno doza u cijeloj FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 25.marta formirala tijelo za nabavku vakcina, međutim iz razloga što nisu postigli nikakav dogovor niti je plan o nabavci osmišljen, tijelo je nedavno raspušteno. 
U BiH se očekuje da stigne oko 50 000 Sinofarm vakcina, u vidu donacije, a preko COVAX sistema bi do kraja aprila ili početkom maja trebalo da stigne 81 600 doza, što će se dalje raspodijeliti po entitetima. 

Region i vakcinacija

Srbija je prva od zemalja u regionu koja je započela vakcinaciju protiv koronavirusa, a vakcinisano je više od 65% medicinskih radnika, kao prioritetne grupe u procesu imunizacije. 

Hrvatska, sa oko 4 miliona stanovnika, naručila je više od 5 000 000 vakcina različitih proizvođača. Pretpostavlja se da će do kraja aprila biti obavljen proces masovne imunizacije. 

Slovenija se ne može pohvaliti sa nešto prevelikim brojem nabavljenih vakcina. Stiglo je svega 10 000 doza, što je dovoljno za vakcinaciju 5000 stanovnika. 

Crna Gora dijeli sličnu sudbinu sa BiH- još jedna zemlja koja je ostala uskraćena za vakcine iz COVAX mehanizma. 


(Semra Šantić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.